Što ako zastupnici ne podrže obuku Ukrajinaca: “To će morati javno objasniti”

Vijesti 25. stu 202211:29 0 komentara
N1

Ministar obrane Mario Banožić uručio je prve ugovore za prijam u djelatnu vojnu službu na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova. Tom je prigodom dao izjavu.

“Vojnici su imali priliku osjetiti duh zajedništva”, rekao je Mario Banožić na početku i dodao:

VEZANE VIJESTI

“U izazovima geopolitičke situacije koju imamo, treba im čestitati na podršci. Zahvaljujući časnicima koji su s njima radili, oni će se dalje usavršavati. Bilo je bitno ukloniti nedoumice oko ulaska u vojsku, posebno oko plaća. U ovih pet godina Vlada je povećala plaće državnim službenicima i tako je i vojsci plaća rasla više od 30 posto.

Naglasak je i na tome da znamo na kojoj smo strani povijesti. Suosjećamo s Ukrajinom jer smo imali takvu situaciju u Domovinskom ratu. Ovako im je poslana jasna poruka kako ćemo se razvijati u budućim misijama.”

O poruci ukrajinskog ministra obrane za obuku vojnika rekao je: “Sigurno kod donošenja svih odluka nije bilo dileme da Ukrajini treba pomoći. U okviru toga je donesena i ova odluka koja je iskomunicirana s Glavnim stožerom, generalima i svima koji provode aktivnosti u vojsci. Žalosno je da neki političari zbog nedostatka hrabrosti ili čega drugog koriste situaciju i uvlače nas u procedure koje ne stoje. Iz Ministarstva je objašnjeno kako je odluka donesena. Ukrajina je 1994. potpisala partnerstvo o miru, tako je moramo podržati. Mir u Ukrajini treba nastati čim prije, kao i mir u Europi. Siguran sam da će saborski zastupnici razumjeti svrhu obuke, imati humanitarnu crtu i glasati pozitivno.”

O ocjeni ustavnosti je rekao: “Što se tiče predsjednika Republike, izašao je van komentirati kao i neki zastupnici u negativnom kontekstu dok odluka nije imala ni slovo na papiru. Bilo je jasno da je to bio politički cilj. Nakon odluke Vlade vidljivo je da ne može biti jednog slova da bi netko bio protiv troga. Vlada ima većinu u Saboru, siguran sam da će doći do dvotrećinske većine.”

“S ukrajinskm ministrom imam aktivnu komunikaciju,” dodao je. Na pitanje što ako zastupnici glasaju protiv, Banožić je rekao: ”Mislim da će to javno morati objasniti saborski zastupnici i iz toga će se vidjeti gdje su problemi. Ali bit će šteta za HV ako ne odu u misiju, svaka misija je prilika za razvoj”.

“Zna se tko radi za, a tko protiv”

Pojasnio je detalje odluke i naglasio: “Sva četiri modula koji se odnose na obuku, nema karaktera da Hrvatska nekog napada. Kontekst u javnosti je od početka bio jasan – da se ne pomaže Ukrajini. A nema razloga zašto mi ne bi bili ti koji će pomoći.”

Na pitanje postoji li želja Vlade da se sjedne za stol s Milanovićem: “Javno sam komunicirao cijelu godinu da se predsjednik sjedne i razgovara. Jako šteti izjavama i vojsci i građanima i ugledu RH. On je taj koji treba sjesti za stol. Kod nas su stvari jasne, u okviru zakonskih okvira predlažemo odluke. Nemojte više stavljati znak jednakosti između izjava mene i Milanovića ili Plenkovića i Milanovića, zna se tko  radi za, a tko protiv.”

“Ne preskačemo Milanovića, imao je stavak 7. Žalosno je da su pokušali kontaminirati taj proces. Isto je i Milanović postupao prema članicama partnerstva za mir. Po ovoj proceduri smo donosili već godinama odluke o vojnim misijama”. dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!