Marko Repecki: Imamo budućeg ministra financija u očito sumnjivoj situaciji

Vijesti 12. srp 202217:52 > 19:26 1 komentar
N1

Ekonomski novinar i analitičar portala Telegram Marko Repecki u Newsroomu je govorio o odlasku ministra financija Zdravka Marića, te dolasku novog ministra - Marka Primorca.

Zdravko Marić je bio omiljen u javnosti zbog načina na koji je komunicirao s građanima i medijima – to mu je dalo pozitivan imidž više nego sam njegov rad, rekao je na početku Repecki.

“Imao je iza sebe cijeli niz afera koje netko drugi ne bi preživio. Sjetimo se afere Borg, u kojoj je tvrdio da nije znao što se događa, a teško je vjerovati da ništa nije znao – iako nije bio direktno uključen u te poslove u Agrokoru. Percipiralo ga se kao simpatičnog lika i zato je i opstao”, rekao je novinar.

PROČITAJTE JOŠ

U analizi koju ste objavili upozoravate na posljedice načina na koji je upravljalo financijama, te na to da on može biti poguban po Hrvatsku.

“Zbog rada Porezne uprave odlazi velik broj stručnjaka iz države. Marić je obećavao da će transformirati Poreznu u prijatelja poduzetnika tako da im prvo pošalje neka upozorenja, a tek potom ide na kažnjavanje, ali nije u tome uspio. Neki posljednji potezi prema paušalcima bili su prilično brutalni – među njima su i oni koji moraju platiti preko 100.000 kuna, zbog čega će neki sigurno otići iz zemlje.

Imamo prevelike poreze na nešto veće plaće i potpuno smo nekonkurentni u tom smislu. Programeru koji ima 15-20.000 kuna plaću previše se uzima za poreze i doprinose. Marić je to planirao riješiti, ali nikada nije na kraju nešto konkretno učinio”, rekao je Marko Repecki.

Uvođenje poreza na nekretnine

“Uvođenje poreza na nekretnine je njihov plan, ali su popustili pod nekim pritiscima i nisu ga do sada uveli. Želja je bila tim potezom rasteretiti poreze na rad, ali je problem bojazan da bi se mogao uvesti porez na nekretnine – a ne rasteretiti rad. I novi je ministar zagovornik poreza na nekretnine, no velik broj građana ima nekretnine i zato su pažljivi oko toga”, rekao je Repecki.

N1

U Sloveniji se do milijun eura vrijednosti nekretnine ne oporezuju, a preko toga se oporezuje.

“Slovenskim bi se modelom rasteretili obični građani. Pitanje je i kako procijeniti nekretnine. Iz Vlade govore o broju nekretnina, a bilo bi mudrije govoriti o vrijednosti nekretnina. Problem su i nesređene zemljišne knjige i pitanje procjene vrijednosti. Procjena u brojnim dijelovima Hrvatske predstavlja problem, jer se ne zna vrijednost nekretnina”, rekao je Repecki.

Ne vjerujem da se Marić naprosto umorio

Kazao je kako ne misli da je Zdravko Marić pobjegao, niti da se umorio.

“Nešto se moralo dogoditi, moralo je doći do nekakve situacije zbog koje odlazi. Ne vjerujem da se naprosto umorio”, rekao je Repecki.

Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, komentirala je natječaje koji se objavljuju u Narodnim Novinama, gdje je dala do znanja da joj je poznato kako natječaji nisu nužno uvijek transparentni.

“Da sad pogledate u Narodne Novine naići ćete na visinu cijena poslova koja je zaokružena na 8, 9 kuna – tako se obavljaju i provode sumnjivi poslovi. Oni stavljaju i cijenu 2000, 1000 kuna ispod praga. To je veoma sumnjivo.

I u sustavu, a i mi izvan sustava znamo što se radi, a ministrica je to sada priznala”, rekao je novinar.

Vjerujem da će Primorac raditi isto kao i Marić

Kada je u pitanju novi ministar financija Marko Primorac, Repecki kaže da još nije ni počeo, a već ima mrlju.

“Novi ministar je krajem 2020. godine osnovao obrt, a početkom 2021. godine d.o.o. Imaju isti naziv i osnivača, a preklapaju im se djelatnosti. U takvim se situacijama Poreznoj pali alarm i da se radi o meni ili vama – došli bi nam u provjeru. Oni takve stvari redovno istražuju, jer u mnogim slučajevima osobe koje tako djeluju žele raditi ispod praga od 300.000 kuna, kako ne bi ušli u sustav PDV-a. Dakle, rade na obrt do tog praga, a poslije kao d.o.o. izdajete račune”, rekao je novinar.

PROČITAJTE JOŠ

Ako ga Porezna istraži i napišu rješenje, onda je kriv, a to mu nije baš neki start za novog ministra financija, dodao je Repecki.

“Situacija je krajnje nezgodna, ali ćemo vidjeti kako će se ponašati kada postane ministar. Imamo budućeg ministra u očito sumnjivoj situaciji. Ne bi bilo zgodno da samo on može imati obrt i d.o.o. Bilo bi fer da to dozvoli i drugima.

Kao što se i Marić vozio po nekim šinama vlade i nije iskakao, tako i od novog ministra očekujem ne očekujem da vodi neku samostalnu politiku. Uglavnom vjerujem da će raditi isto kao i Marić”, rekao je Marko Repecki.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare