Markotić objavila dobru vijest o liječenju oboljelih od covida

Vijesti 05. velj 202111:43 > 11:48 0 komentara
alemka markotić
Zeljko Lukunic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 549 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2955. Među njima su 1203 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 106 pacijenata. Preminulo je 16 osoba. Stožer je održao press konferenciju.

Alemka Markotić o liječenju oboljelih od covida

Ravnateljica Infektivne klinike Alemka Markotić je najavila dobre vijesti što se tiče liječenja oboljelih od covida.

“Ima jedna dobra vijest što se tiče liječenja. Cjepiva još nema, svi to znamo, dobro je došla svaka spoznaja koja može pomoći. Više puta ste pitali za plazmu osoba koje su preboljele. Bilo je više studija do siječnja, to su bile opservacijske studije, malo je bilo randomiziranih studija. Sad polovicom siječnja je izašla važna studija, bila je usmjerena na najrizičnije skupine, to su stariji od 65 godina”, rekla je Markotić.

Plazma, kaže Markotić, pomaže u liječenju.

“Zaključilo se da plazmu treba dati unutar prva 72 sata, dok se virus još umnožava u cirkulaciji. Treba je dati dok nije razvijen teži oblik bolesti”, objašnjava Markotić.

“Zaključak je da se kod starijih od 65 godina unutar 72 sata mogla imati učinak primjena plazme”, kaže. Dodaje da nije ispitano na mlađim bolesnicima. No, isto se sugerira da bi se mogla davati plazma ukoliko su rizična skupina. Hrvatska nema dovoljno plazmi. Primijetili smo da bi trebalo primijeniti prije dok se bolest nije razvila. Primjetilo se da davanje plazme nije izazvalo alergijske reakcije”, rekla je Markotić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!