Markotić potvrdila: Britanski soj otkriven kod dva nogometaša i u još dva uzorka

Vijesti 26. velj 202112:22 > 12:24 0 komentara
alemka markotić
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu danas je potvrdio jučerašnju najavu relaksiranja mjera. Rezultat je to dobre epidemiološke slike u Hrvatskoj, istaknuli su, no dodali da zbog potvrde novih sojeva treba i dalje biti jako oprezan.

Alemka Markotić osvrnula se na proteklu godinu: “Godina je bila zahtjevna čak i za instituciju poput naše koja je nastala na jednoj od pandemija, a to je kolera. Bilo je zahtjevno organizirati sve, no svi su pokušali dati svoj maksimum. Svaki naš zdravstveni djelatnik dao je najbolje od sebe.”

VEZANE VIJESTI

O britanskom soju virusa dodala je: “Nemam još dovoljno podataka. Procjena je da taj soj u Europi preuzima primat. Danas smo doznali da u okviru igrača Hajduka kod dvojice se dokazao britanski soj i u dva uzorka među više njih poslani iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Prije dva dana me nazvala prof. Vraneš, vrhunska mikrobiologinja, ispituju se novi testovi koji se javljaju da mogu detektirati britanski soj i druge mutacije. To je zahtjevan posao. Ona je nekoliko testova validirala. Još nije sve završeno, no prema prvim procjenama je da bi oko 25% moglo biti pozitivnih. To je još procjena.”

Pojasnila je širenje britanskog soja: “Još nema dovoljno podataka što se tiče djece, no čini se da se među njima brže širi. Nije mi poznato da je objavljeno da kod djece ovaj soj izaziva teže oblike bolesti, to nije još nigdje znanstveno objavljeno. Problem je ako se virus brže širi, onda on brže ulazi u tu populaciju. Djeca ne žive izolirano, a ako virus ima veću mogućnost širenja, za očekivati je lakši prelazak unutar obitelji.”

Cijelu konferenciju za medije pratili smo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!