Markovina: Da Plenković ima moć kao Vučić, radio bi isto

Vijesti 22. sij 202417:54 1 komentar

Politički analitičar Dragan Markovina gostovao je u Newsroomu. S Domagojem Novokmetom je komentirao lex AP, odnosno izmjene Kaznenog zakona.

“Znatno je otežan posao i novinarima i poslana je poruka ljudima koji bi eventualno podijelili neke javnosti s javnošću. Ne radi se ovdje ni o pravosuđu. Čak i veliki slučajevi će završiti godinama nakon suđenja. Tko god je na poziciji moći ima de facto gotovo zagarantirano višegodišnje suđenje i na kraju nekakvu presudu koja više ne znači ništa. Ovdje se zapravo radi o tome da se umanji politička štetnost bilo čega što mi moglo kompromitirati izglede na izborima”, smatra Markovina.

“Sve što se događa vezano i za ovu razinu histerične obrane vlastite pozicije i nervozu koja se događa prema opozicijskim zastupnicima i medijima svjedoči da su i sami donositelji prijedloga svjesni što zapravo rade. Dugoročno će ionako krhko povjerenje javnosti prema pravosudnom sustavu dodatno erodirati, a onda će nažalost i mediji koji su ni krivi ni dužni, patiti jer neće ništa više relevantno izvještavati i nastavit će gubiti publiku. Po svemu što vidim, Andrej Plenković ima identične nakane kao Vučić, ne sumnjam da bi svoju moć koristio na način kao Vučić”, dodao je.

Osvrnuo se i na izbor za čelnika DORH-a: “Mislim da je cijeli taj proces postao malo tragikomičan. Činjenica je da je ozbiljan problem taj čovjek koji ima toliko repova u javnom prostoru, a ključni je kandidat za tu. Ne znam kako ikoga planiramo uvjeriti da živimo u liberalnoj demokraciji, a povlačimo poteze koji na svaki mogućič način dovode u pitanje bilo što što se događa u javnim funkcijama i u donošenju zakona.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare