Markovina: Hrvatski narodni sabor je fikcija pod šapom HDZ-a

Vijesti 23. velj 202218:25 > 19:43 0 komentara
N1

Koliko doista ukrajinska kriza može potaknuti određene aktere u BiH na slične poteze, analizirao je u javljanju uživo za N1 Newsroom politički analitičar Dragan Markovina.

“Naravno da može, ali onima koji bi mijenjali granice je očigledno vjetar u leđa netko dao već prije nekoliko mjeseci, jer je Narodna skupština Republike Srpske poduzela neke poteze koji nisu najavili formalno odcjepljenje, ali htjeli su naglasiti prerogative na centralnu državu”, kazao je Dragan Markovina.

Ističe da će daljnji razvoj ovisiti puno o stavu Europske unije i SAD-a.

“Već sada imamo poteze koji nisu povučeni, ali koji su vrlo opasni. Čim je legalizirana ideja da je moguće napraviti neku autonomnu oblast i onda dovesti međunarodno vojnu pomoć ne bi li se odcijepila ili de facto suspendirala suverenost neke države na svom teritoriju, otvara se pandorina kutija”, rekao je Markovina.

Koliko je realna prijetnja o formiranju trećeg entiteta?

“Ja mislim da je ta taktika kriminalna. Hrvatski narodni sabor je fikcija. To je koalicijska platforma stranaka s nacionalnim predznakom. To je kordinacija stranaka pod šapom HDZ-a. Istina, naravno da je tu okupljena većina stranaka koja dobiva glasove birača hrvatske nacionalnosti. Međutim, sve sam uvjereniji da se HDZ ne želi dogovoriti oko izbornog zakona. Svaki put kada se o tome razgovara, Čović da neku izjavu koja iritira Sarajevo”, kazao je Markovina.

Upitan koliko je ralno da se krene u proglašenje trećeg entiteta, odgovorio je:

“To ne znam, to ovisi o volji Čovića i HDZ-a, ali znam koje su moguće posljedice. Ako se sada ne dogovore ništa i da se izađe na izbore po postojećem zakonu, hrvatske stranke mogu to bojkotirati, ali oni će se svejedno održati. Kada se održe, formirat će se Vlada i parlament. Koja je onda opcija? Da ta neka samouprava kaže da ne priznaju odluke legalno izabrane vlasti na legalnim izborima? Taj put neće donijeti ništa, osim ozbiljnih tenzija u područjima gdje stanovnici žive izmiješano”, smatra Markovina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!