Martinčević: HRT trenutno nije javni servis, oni koji ga plaćaju nisu zadovoljni

Vijesti 18. lis 202111:15 > 12:05 0 komentara
N1

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav zaključio je u petak da su sjednice Odbora za medija na kojima se odlučivalo hoće li Robert Šveb biti kandidat za glavnog ravnatelja HRT-a bile neregularne te da se mora sazvati nova. Gošća N1 Studija uživo bila je predsjednica Odbora za medije Natalija Martinčević (Reformisti).

“Do sada je bila parlamentarna praksa na svim odborima da zastupnici, članovi odbora mogu deponirati svoje glasove. To je praksa koja postoji cijeli niz godina, neovisno o vladama. Funckionarala je do sada, međutim, oporba je iskoristila pravo da neće uvažiti deponirane glasove. Ja sam morala prihvatiti jer Poslovnik ne poznaje deponirane glasove”, rekla je Martinčević.

VEZANE VIJESTI

“Oporba je bila u pravu. Sada nisu priznali tu praksu. Ja sam to uvažila, krenuli smo s novom sjednicom i došlo je do proceduralne pogreške. Trebalo je sazvati novu 19., a ne ponovljenu 18. sjednicu, oporba je iskoristila i to, što je apsolutno njihovo pravo. Danas ćemo sazvati sjednicu na kojoj ćemo imati ponovljenu raspravu o imenovanju novog glavnog ravnatelja HRT-a”, dodala je Martinčević.

Oporba ipak tvrdi da je meritum stvari u tome da je predloženi Robert Šveb u sukobu interesa i da je to diskvalifikacija u natječaju za glavnog ravnatelja.

“Kada bi smo na taj način birali i sve dužnosnike i ravnatelje tvrtki, direktore ustanova… tada bi mogli biti izabrani, ja mislim, samo oni direktno s burze. Svi radite u nekakvim poslovima koji su na neki način vezani. Kada se kandidirate, ne znate hoćete li biti izabrani, Šveb ne zna. Bi li svi onda trebali prije dati ostavke, prodat udjele u tvrtkama i onda se dovesti u situaciju da ne budu izabrani”, istaknula je Martinčević te dodala: “Kada gospodin Šveb ili bilo tko drugi tko može biti u sukob interesa bude izabran, onda treba posebno paziti, svoj posao moraju raditi Povjerenstvo, oporba, a posebno vladajući, da se to raščisti, da više nema bilo kakvih udjela, veza”.

Rekla je da je ostala razočarana kandidatima i da je Šveb najbolji odabir među ponuđenim.

“Pročitala sam sve programe i poslušala sve kandidate i mogu reći da Šveb ima izuzetne kvalitete i predstavio je dobar program. Razočarana sam kandidatima koji su se javili na natječaj. U izboru koji smo imali, midlim da je Šveb… nema se nejmu što prigovoriti, ima svjetsko iskustvo. Hoće li uspjeti, to mi je teško reći”, rekla je Martinčević.

Na pitanje je li HRT trenutno javni servis, Martinčević je odgovorila: “Mislim da nije. Ima tu ozbiljnog posla. Znam da ljudi nisu zadovoljni, oni koji to plaćaju, nisu zadovoljni ni djelatnici, saborski zastupnici… Očito je da HRT-u treba promjena”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!