Marušić o istrazi nesreće: Sve treba uzeti u obzir, pa i mogućnost sabotaže

Vijesti 10. ruj 202219:08 1 komentar

Stručnjak za sigurnost u prometu Željko Marušić u Dnevniku N1 komentirao je tešku nesreću u kojem je putnički vlak naletio na teretni nedaleko od Novske. Rekao je da je važno provesti temeljitu istragu pa se tek onda može govoriti o odgovornosti.

“Istraga će pokazati uzroke nesreće, u to sumnjam. Kad smo sve ovo čuli, košmar kontradiktornih informacija, kad se vidi brzina skretanja priče na krivnju strojovođe, to je protiv svih pravila. U istrazi je prvo pravilo da sve treba uključiti. Treba uzeti u obzir i mogućnost sabotaže. To je pravilo u istragama – sve treba uzeti u obzir – je li strojovođa namjerno ili slučajno nešto napravio, ništa se ne može isključiti. Svaka nesreća treba prvu najvažniju fazu – osiguranje mjesta nesreće i svih dokaza. Mislim da je sad već to kompromitirano”, rekao je Željko Marušić i napomenuo da se ništa ne smije isključiti niti prejudicirati.

VEZANE VIJESTI

Komentirajući izjavu predsjednika Sindikata strojovođa koji je rekao da istragu vode ljudi koji ne poznaju sustav, Marušić je istaknuo:

“Teško mi je to komentirati. Treba i to uzeti ozbiljno. Nisam siguran da će istraga biti napravljena cjelovito. Žao mi je što se ovako sve svalilo na poginulog strojovođu koji je po mnogim indicijama bio stručan i častan.”

O stanju u HŽ-u rekao je: “Problem je povezan s manjkom radne snage, da voze i po 20 sati u komadu. To je velik problem. U željeznice se ulagalo, ali su ulaganja bila neučinkovita, pogrešna i netransparentna. Treba resetirati cijeli sustav. Dobro je što je sustav toliko loš da praktički treba početi od nule.”

Prokomentirao je i političku odgovornost: “Možemo govoriti o odgovornosti svih vlada koje su zapustile željeznice. Ovo loše stanje nije posljedica ove vlade. Postoji politička odgovornost, ali je ovo prilika da se željeznice repozicioniraju.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare