“Masonske udruge nisu kriminalne organizacije da je članstvo u njima propisano”

Vijesti 29. tra 202110:24 > 12:11 3 komentara
vesna alaburić
N1

Odvjetnica Dražena Jelenića Vesna Alaburić gostovala je u Novom danu i komentirala pokretanje stegovnog postupka protiv Jelenića zbog članstva u masonskoj udruzi.

Alaburić je na početku kazalo kako joj nije poznati da je nekome prijetilo izbacivanje iz državne službe zato što je netko član udruge koja je registrirana u Republici Hrvatskoj i djeluje bez ikakvih problema.

“Dva aspekta su u cijeloj priči ključna. Jedan je aspekt relativno formalne naravi i tiče se načela zakonitosti. Drugo je pitanje postoji li bilo kakav opravdani razlog da se ograniči udruživanje u masonske udruge”,  pojašnjava Alaburić.

VEZANE VIJESTI

“Dražen Jelenić je u veljači 2020. rekao da je tada bio član jedne masonske udruge. Nesporno je dokazano da od 13.10.2018. nije više član masonske udruge, ali to za nas sad nije bitno. Današnja glavna državna odvjetnica biva imenovana u travnju 2020. i ona u tom trenutku ne pokreće nikakav stegovni postupak. Ona u tom trenutku ne zna i je li Dražen Jelenić učinio bilo kakvu povredu etičkog načela. Etičko povjerenstvo šest mjeseci raspravlja o tome. Nakon 6 mjeseci donosi odluku da je to povreda nekog etičkog načela i treba još šest mjeseci da se pokrene ovaj postupak”, detaljno je pojasnila.

Alaburić smatra da činjenice dokazuju da nije postojao jasan i nedvosmislen propis, koji bi na predvidiv način obvezao nekog državnog odvjetnika da ne bude član neke masonske udruge.

“Meritum je determiniran presudama Europskog suda za ljudska prava koje se tiču masonstva i članstva suda i državnih dužnosnika u masonskim udrugama. Sve četiri presude odnose se na Italiju. U Italiji je o tome vođena velika rasprava i donošeni su propisi i preporuke. Dva suca talijanska su zbog članstva u masonskim udrugama bili kažnjeni ukorom, nitko im nije pomišljao dati otkaz”, rekla je.

“Masonske organizacije su legitimne i legalne”

Masonske organizacije, tvrdi Alaburić, nisu nikakve kriminalne skupine da bi članstvo u tim udruga,a na bilo koji način bilo proskribirano.

“One su legitimne i legalne. Vlada ne smije postavljati nikakva ograničenja zato što u javnosti postoje nekakve presude. Trebamo razgovarati o masonima bez ikakvih stereotipa i predrasuda. Na početku cijele ove afere, samo je profesor Josipović na portalu Autograf objavio jedan tekst u kojem kaže da se ne može na taj način viktimizirati jednog člana masonske udruge”, kazala je.

Alaburić kaže i da nije jasno čime bi Dražen Jelenić povrijedio ugled državnoodvjetničke struke.

“Nedavno smo svi gledali i znamo da je preminuo princ Philip i znamo da je on bio čaln jedne vrlo ugledne masonske lože. Masoni ovog trenutka u europskim institucijama imaju svoje lobističke grupe. Masonske udruge nisu nikakva tajna društva. To su udruge koje njeguju diskreciju”, pojasnila je Jelenićeva odvjetnica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare