Matić: Ako Pupovac ide u Banja Luku, to je stav Vlade, nema privatnih poslova

Vijesti 11. sij 202208:57 > 09:19 1 komentar
N1, Ilustracija

Bivši ministar branitelja, europarlamentarac Predrag Matić komentirao je u Novom danu N1 televizije proslavu neustavnog dana Republike Srpske u Banjoj Luci. Osvrnuo se i na broj branitelja, koji je opet porastao, a dotaknuo se i trenutnog ministra branitelja, Tome Medveda, i kupnje američkih Bradleya.

Na pitanje o mogućim sankcijama Republici Srpskoj, Matić kaže: “Znajući kakvu sterilnu politiku vodi EU, teško je očekivati ikakve sankcije.”

“Trojica vuku hrvatsku politiku za nos”

“Podržao bih takvu odluku. Ovo što se radi u BiH prelazi sve granice, ovo što se radi zadnjih dana za normalnog čovjeka je potpuno nenormalno, ali za one ostale i za hrvatsku vlast je normalno. Da predstavnik Hrvata odlazi na proslavu neustavnog dana RS-a… Za Pupovca je to normalno, a Plenković je progutao već mnogo žaba i progutat će ih još mnogo zbog vlasti. Tri čovjeka vuku za nos cijelu hrvatsku politku. S ove udaljenosti se to mnogo bolje vidi. Ova priča oko BiH najviše ide na dušu Plenkoviću. Svatko tko ima zrno soli u glavi zna da on to mora istrpjeti zbog vlasti. Sjetimo se Račana koji je rekao da vlast možemo izgubiti, a obraz ne. Sve za vlast, i trpiti Pupovca… Gdje su sada branitelji, gdje je sada Đuro Glogoški… Čovjek koji je predstavnik vlasti je došao tamo. Kad ste dužnosnik, nema privatnih poslova. Ako Pupovac odlazi u Banja Luku, to je sigurno i stav Vlade, sva druga objašnjenja padaju u vodu”, govori Matić.

“Najspornije je to što BiH nema nikakvu šansu s Dodikom, Izetbegovićem i Čovićem. To očito nije jasno stanovnicima BiH, a ni vlastima u Srbiji i Hrvatskoj, i EU-u, koji se petljaju u to. Konji koji su uvukli kola u blato ne mogu ih izvući iz blata. Ako ti isti ljudi rade loše stvari za BiH, a BiH ih i dalje želi za svoje lidere, onda – bujrum”, kaže Matić.

Na pitanje o mogućem otcjepljenju RS-a od BiH i ujedinjenju tog entiteta sa Srbijom, Matić kaže: “U EP-u se bavim drugim stvarima, to treba pitati kolege iz Odbora za vanjsku politiku. Svatko iole normalan vidi da situacija u BiH više nije održiva.”

vezana vijest

“Mogu reći da je to logika djeteta iz drugog razreda. Ako 20 godina pokušavate riješiti problem, a problem je sve veći, onda njih trojica koji to vode nisu dobar izbor. U nogometu ne možete zamijeniti cijeli tim, mijenjate trenera. Ovi treneri koji vode BiH… Sva trojica njih imaju mnogo manju plaću nego ja, a usporedimo naše imovine. To je u sukobu sa zdravom pameću, pouzdati se u tu trojicu je suludo…”, govori Matić.

Na pitanje postoji li alternativa sadašnjem vodstvu u BiH, Matić kaže: “Nažalost ne jer su ta trojica zauzela sav prostor. Pored nekoliko milijuna stanovnika kao da ne postoji nitko drugi osim te trojice. Ono što mogu reći, gledajte, pokušali ste 20 godina s ovom trojicom, a da probate malo drugačije?”

O tome tko vodi hrvatsku politiku u Bosni i Hercegovini Matić kaže: “Kako stvari stoje, politiku najviše vodi Milorad Pupovac. Mi smo samo statisti u toj politici i ne bismo se trebali puno petljati. Hrvatska politika, srpska politika, miješanje u unutarnje stvari jedne države…”

Rast broja branitelja

Govoreći o rastu broja ratnih vojnih invalida, Matić kaže: “Da mi je znati što se to dogodilo u zadnjih 20 godina da su oni postali invalidi? Možda ih bole leđa? I mene bole leđa, u ratu sam imao 29 godina, sada imam 60, bole me leđa.”

Vojska je kaže “najbolje što je hrvatska država iznjedrila”, ali postala je taoc sukoba dužnosnika i ispolitizirana je. Predsjednik pokušava izbaciti politiku iz vojske, smatra Matić, ali zbog sukoba koji se vode između predsjednika, premijera, ministara… najviše trpe upravo OSRH, smatra Matić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.