Matić: Konačno je bilo dostojanstveno, mirno i tiho, kako to Vukovar i zaslužuje

Vijesti 19. stu 202118:58 > 19:00 0 komentara
N1

Bivši ministar branitelja i SDP-ov europarlamentarac Predrag Fred Matić bio je gost Dnevnika N1 televizije.

Prisjetio se što se događalo točno na današnji dan, 19.11. prije 30 godina.

“U ovo vrijeme su nas trpali u autobuse i zarobljeni smo. To je bio trenutak kada je bio spaljen i srušen Borovo komerc i kada smo išli spašavati ranjene. Tu su nas uhapsili i trpali u autobuse prema Srbiji”, rekao je.

Na pitanje jesu li tada mislili da za njih postoji ikakva perspektiva, odgovara: “Nakon tri mjeseca bespoštednih bitki nismo razmišljali o tome. Umor nas je savladao i gotovo da nam je bilo svejedno. Nažalost, išli smo prema nečemu što je bilo još gore od samoga rata”.

Govoreći o ovogodišnjem obilježavanju obljetnice pada Vukovara, istaknuo je da s ponosom i radošću može reći da se Vukovar ponovno vratio onome što jest – simbol stradanja i uskrsnuća.

“Nakon dugo godina u koloni je bilo vrlo dostojanstveno”

“Konačno je jučer bilo jako lijepo dostojanstveno, mirno i tiho. Onako kako to taj događaj i zaslužuje. Na današnji dan prije 30 godina su se u ova dobra još vodile bitke. Bitno da je veliki broj građana došao. Mene posebno veseli što je to bilo vrlo dostojanstveno i nakon dugo godina osjetio sam se ponosan u ovoj koloni. Kolona je bila za one koje više nema među nama, ali i za nas preživjele”, govori Matić.

Osvrnuo se i na predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića, točnije svojevrsno primirje koje se dogodilo u četvrtak u Vukovaru.

“Pokazali su poštovanje Vukovaru i tako su trebali prijašnjih godina i neki drugi akteri. Jučer je bilo uistinu veličanstveno i nakon puno godina osjećao sam se jako dobro. Državni vrh je bio dostojanstven i svi su se ponašali u skladu s onim što Vukovar zaslužuje. Bolje od toga ne može. Ova priča dođu političari pa odu pa ih nema iduća 364 dana, to je jednostavno realnost. Treba učiniti sve da ne budu poražavajući podaci koje očekujemo sljedeći tjedan kad bude objavljen popis stanovništva. Žrtva onih koji su poginuli za Vukovar je da mladi ljudi imaju perspektivu i budućnost”, kazao je.

Matić ističe da i prije i poslije rata grad koji je na tako velikoj i moćnoj rijeci mora dobro živjeti.

“Na političarima je da osiguraju ta radna mjesta. Obnovljen je Vukovar, ali Vukovarci nisu obnovljeni. Političari često parazitiraju na nesreći građana Vukovara. Na nesreći građana Vukovara nitko ne smije parazitirati”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!