Matić o rastu broja ratnih vojnih invalida: Možda ih bole leđa?

Vijesti 11. sij 202209:33 > 13:18
Izvor: N1

Bivši ministar branitelja Predrag Matić komentirao je u Novom danu rast broja branitelja u posljednje četiri godine. Od 2017. broj branitelja je narastao za nekoliko tisuća, objavljeno je u ponedjeljak.

“Kad bih trebao kupiti glasove, kupio bih tuđim novcima. Čestitam HDZ-u. Nek se postroji tih 7 tisuća branitelja na stadionu, vjerujem da je 99 posto njih simpatizera HDZ-a, a onaj jedan posto SDSS-a”, govori Matić i dodaje: “Ako je i od HDZ-a, previše je.”

Matić o stjecanju statusa branitelja kaže: “Učlaniš se u HDZ ili SDSS i 90 posto stvari je riješeno. 30 godina nakon rata, to samo HDZ može raditi, po onoj Plenkovićevoj ‘mogu kako hoću'”.

“Zar netko može vjerovati da se 30 godina nakon rata može pojaviti 7 tisuća branitelja, 5 tisuća invalida… Kad HDZ izgubi izbore, prva stvar koju će SDP napraviti će biti objava registra branitelja”, govori bivši ministar.

“Koliko se smanjio broj HRVI-ja 30 godina nakon rata? Pa dobili smo 6 tisuća novih, to je 6 tisuća stanova, 6 tisuća mirovina… Da mi je znati što se to dogodilo u zadnjih 20 godina da su oni postali invalidi? Možda ih bole leđa? I mene bole leđa, u ratu sam imao 29 godina, sada imam 60, bole me leđa jer imam 60 godina, a ne od posljedica rata”, govori Matić.

Koliko ima branitelja?

Podsjetimo, kada je tadašnji ministar hrvatskih branitelja u Vladi RH Predrag Matić, u prosincu 2012. godine, objavio registar hrvatskih branitelja, u njemu se nalazilo 505.000 branitelja koji su bili uključeni u obranu Hrvatske. Objava registra tada je naišla na brojne kritike, prije svega, braniteljskih udruga pri čemu su Matić i tadašnja Vlada Zorana Milanovića bili posebno na udaru. Međutim, devet godina kasnije i više od 25 godina poslije završetka Domovinskog rata broj hrvatskih branitelja i dalje raste

Razlog tome je Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je Hrvatski sabor izglasao krajem 2017. godine. Kada se donosio taj zakon, rečeno je kako će kroz njega biti osigurana odgovarajuća skrb i prava, uz uvažavanje zdravstvenog i socioekonomskog stanja hrvatskih branitelja, ali i da se njime želi omogućiti da svoje pravo iskoriste i oni koji to, iz bilo kojeg razloga, još nisu napravili.

Rezultat je rast broja novih branitelja pa je tako Hrvatska tijekom protekle četiri godine dobila više od sedam tisuća novih branitelja. Broj novih hrvatskih branitelja povećao se i tijekom pandemije tako da je, prema službenim podacima, od ožujka 2020. do kraja studenoga 2021. Hrvatska dobila 3324 nova branitelja iz Domovinskog rata.

Na upit Večernjeg lista iz Ministarstva hrvatskih branitelja odgovorili su kako je na dan stupanja na snagu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, u prosincu 2017., u evidenciji hrvatskih branitelja bilo ukupno 505.935 hrvatskih branitelja, tada 441.257 živih.

Prema službenim podacima, na dan 30. studenog 2021. godine u evidenciji Ministarstva hrvatskih branitelja bilo ukupno 513.140 hrvatskih branitelja, od kojih je 426.345 živih.

“Od stupanja na snagu Zakona, zaključno s 30. studenog 2021. godine, status hrvatskog branitelja ostvarilo je 7205 hrvatskih branitelja, a u istom razdoblju umrlo je više od 22.000 hrvatskih branitelja. Dio novoostvarenih statusa odnosi se i na postupke koji su započeti prije 2009. godine te su nakon dugotrajnih sudskih postupaka pravomoćno okončani”, stoji u odgovoru Ministarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.