Matula: Postoji ogroman javni interes da se televiziji N1 nastavi emitiranje

Vijesti 17. ožu 202109:32 > 12:01 6 komentara
N1

Saborski zastupnik Vilim Matula za N1 je komentirao odluku teleoperatera A1 o nedistribuiranju kanala N1 nakon 29. ožujka, kao i u kojoj je fazi donošenja novog Zakona o elektroničkim medijima.

“Zakon o elektroničkim medijima prošao je prvo čitanje i sada nas čeka drugo čitanje i mislim da upravo ova situacija koju vi doživljavate može biti konkretan primjer i način na koji trebamo u drugom čitanju stvari specificirati da se ne bi ovakve stvari događale”, rekao je Matula našem reporteru Elviru Mešanoviću.

VEZANE VIJESTI

Upitan kad će novi zakon biti donesen, Matula je rekao da je ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, rekla da ne može točno reći hoće li to biti za dva, tri, četiri tjedna ili više. “Očito je da bi trebalo biti uskoro”, kazao je.

Objasnio je i na koji se način namjerava poboljšati Zakon o elektroničkim medijima. “U prvom čitanju, kako to biva s političkim temama, nešto drugo je bilo politička tema, pitanje nasilja, govora mržnje i to je bilo ono što je privuklo fokus tog zakona, ovo će sigurno privući fokus i možemo porazmisliti o tome treba li i na koji način vertikalno integrirati, odnosno može li United Grupa preko Tele2 doći ovdje pa ujedno ovaj sadržaj koji vi producirate i distribuirati”, rekao je Matula.

“Ne mogu reći koji su razlozi zašto ranije nije bio donesen zakon, ali očito u ovom treutku, kad su korisnici u opasnosti da pred lokalne izbore ostanu bez komercijalne televizije koja, paradoksalno, pruža usluge javnog servisa u realnom vremenu, pravi je trenutak da korisnik dobije pravu stvar za pravu cijenu i tu je politika dužna reagirati”, rekao je Matula.

Nije želio komentirati utječe li činjenica da se lokalni izbori bliže na cijelu ovu situaciju. “Ja ne bih htio tu upadati u zamku teorija zavjera političke vrste, ali da teleoperateri vide da je prilika za usko grlo i da može pritisnuti vas, ali upravo sam čuo da je vaš glavni urednik rekao da ste spremni privremeno i besplatno pružati ovaj sadržaj, sad me zanima koji bi to teleoperater barem privremeno odbio pružati vašu uslugu. Naravno da je potrebna izmjena zakona i to smo spremni riješiti”, rekao je Matula.

Osobno ne bi imao ništa protiv ni da N1 dobije nacionalnu koncesiju. “Pogotovo jer je činjenica da javni servis nema kapacitet uopće loviti tempo jedne komercijalne televizije, koja pruža taj javni servis”, rekao je Matula.

Ogroman je javni interes da se ova situacija riješi, dodao je. “Po mom mišljenju, a i mišljenju gledatelja i gledateljica koji vas neprekidno prate, postoji ogroman javni interes. Vi to trenutno radite najbolje, a mislim da je to nešto što bi moglo potaknuti i druge da idu u ovom smjeru”, kazao je Matula.

U sklopu United Grupe u Hrvatskoj posluju telekom operator Telemach Hrvatska kao i televizije i portali Sport Klub i N1, Nova TV, Doma TV i portal dnevnik.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare