Mayer: Imamo porast zaraženih, to je očekivano zbog blagdanskih okupljanja

Vijesti 02. sij 202218:56 > 20:43 3 komentara
Dijana Mayer
N1

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer u Dnevniku N1 televizije govorila je o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

“Nažalost, imamo porast. Taj porast je očekivan s obzirom na okupljanja tijekom blagdana koji su bili i s obzirom na novi soj omikron koji se brže širi. Dobro je što imamo broj hspitalizacija i preminulih manje nego prošle nedjelje, a to nam je jako važno da ne bude opterećenja na zdravstveni sustav”, kazala je epidemiologinja i dodala:

VEZANA VIJEST

“Broj novooboljelih raste, i dalje apeliramo na građane da se pridržavaju mjera, a najviše apeliramo na to da se odazovu na cijepljenje, pogotovo oni koji nisu cijepljeni nijednom dozom.”

Mayer je ponovno naglasila koliko je važno cijepiti se. “Danas je broj novih osoba na respiratoru 21. Od toga 15 osoba nije primilo niti jendu dozu. To je alarmantan podatak i koji govori koliko je cijepljenje važno i preporučljivo.”

Istaknula je da je za sada potvrđeno osam slučajeva omikrona, a 43 su “visoko suspektna” te da sljedeći tjedan očekuju potvrdu tih slučajeva.

“Zaista ništa ne znači je li omikron ili koja je varijanta. Bitno je da su blage slike”, rekla je Mayer.

Zaraza i gripom i koronom

Potvrdila je da je moguće da se osoba istovremeno zarazi i koronavirusom i gripom, a objasnila je i kako se te dvije bolesti mogu razlikovati.

VEZANA VIJEST

“Može se čovjek zaraziti i gripom i covidom, to je moguće, ali uz pridržavanje mjera i pravovremenog reagiranja s obzirom na simptome, može se spriječiti ono najgore”, kazala je.

“Vrlo teško je razlučiti simptome jer su slični simptomi gripe i covida. Gripa počinje naglom temperaturom, bolovima u mišićima i zglobovima, a covid počinje blagom kliničkom slikom. Ako primijetite bilo koji simptom, ne odlazite na posao, izbjegavajte okupljanje i ostanite kod kuća”, poručila je Mayer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare