Mayer: Koronavirus je i dalje glavna respiratorna infekcija

Vijesti 25. ožu 202208:01 0 komentara
covid, koronavirus, testiranje, test na koronu, pcr test, brzi test
Unsplash / Ilustracija

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer komentirala je trenutnu epidemiološku situaciju. Ona kaže kako Hrvatska lagano izlazi iz tamnocrvene zone što je dobro, ali se ipak ne odnosi na cijelu zemlju.

“Kontinentalna Hrvatska je u crvenom, Zagreb je i dalje u tamnocrvenom, Istra i Dalmacija su i dalje u tamnocrvenom. Vidi se blagi pomak prema drugim bojama na semaforu. Nadamo se da će cijela Hrvatska uskoro biti barem u crvenom. Za sve treba vrijeme i dalje treba biti na oprezu. Nemamo samo koronavirus. To je i dalje, nažalost, glavna respiratorna infekcija. Postoje i druge respiratorne bolesti. Otpočetka sezone gripe imamo 1.358 pozitivnih uzoraka na gripu. Prevladava tip gripe A. Ona je preko 96 posto zastupljena. Bilo je sporadičnih slučajeva H1N1. Imali smo 25 slučajeva flurone, što je kombinacija simptoma gripe i koronavirusa. Ovih 2.061 novooboljelih, to je nekih 30 posto od broja testiranih. Ako se tome dodaju i oni koji su se testirali i brzim antigenskim testom, kojih je jučer bilo 1.192 pozitivnih, to je bilo 20 posto broja od onih testiranih. I dalje su brojke visoke. I dalje ove brojke pozivaju na oprez i pažnju”, rekla je Mayer HRT-u.

Smatra kako gripa nije postala veći problem od koronavirusa jer je došlo do jednog preklapanja.

“Prošle godine nismo imali registriranu nijednu gripu. Gripa ima specifične simptome s jako visokom temperaturom, naglim početkom, bolovima u zglobovima i mišićima. Gripa je teška bolest gdje ste pet dana u krevetu i ne možete se ustati, kako simptomi znaju biti jaki. Liječi se simptomatski. Otpočetka sezone imali smo nešto manje hospitaliziranih zbog gripe. To su osobe koje su imale i druge komorbiditete”, rekla je Mayer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!