Medicinske sestre: Ne osjećamo se prevareno, nego napušteno

Vijesti 03. velj 202317:25 0 komentara
N1

Brankica Grgurić iz Sindikata strukovnih medicinskih sestara i tehničara gostovala je u Newsroomu gdje je opisala svoj rad u bolnici.

Kaže da nije vezana uz skrb svakog bolesnika, ali da jako dobro zna koliko medicinske sestre rade. Tvrdi kako se zna dogoditi da jedna medicinska sestra ostane sama na odjelu s deset nepokretnih bolenika te da se događa da ta ista sestra bude dežurna tu večer odnosno da je bila dežurna dan prije.

Govoreći o tome što medicinska sestra radi za jednu plaću, Brankica Grgurić je rekla: “Nisam vezana uz svakodnevnu skrb bolesnika. Moramo razlikovati sestru koja je svakodnevno u skrbi bolesnika i kad ostane sama na odjelu s deset nepokretnih bolesnika, a to se događa i učestalo je. Osim toga dan prije je radila cijeli dan ili idući dan ide u noćnu. Prekovremeni rad djeluje na zdravlje, psihičko i fizičko.”

“Ne osjećamo se prevareno, nego napušteno. Ministar bi nam trebao biti kišobran koji vodi brigu o svima nama”, dodaje.

Razgovori o novom kolektivnom ugovoru kasne godinu i pol dana. “Ministar kupuje vrijeme. I sad je sastanak opet odgođen”, rekla je Grgurić.

Smatra da novac nije sporan i da Beroš kupuje vrijeme jer mu nije bitno, jer zna da medicinska sestra neće ostaviti bolesnika jer on nije predmet: “Oni su se naučili da smo mi spremni.”

Događa se da se nitko ne javi za natječaj za medicinsku sestru u bolnici, otkriva, ili ih se javi tek nekoliko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ