Medicinske sestre: Uključite nas u pripremu reforme socijalne skrbi

Vijesti 22. tra 202110:22 0 komentara
N1

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) upozorila je u četvrtak kako se reforma sustava socijalne skrbi ne može raditi bez da u multidisciplinarnom timu sudjeluju i predstavnici Komore, jer u sustavu radi više od 1800 medicinskih sestara koje provode zdravstvenu njegu štićenika.

Predsjednik HKMS-a Mario Gazić ističe da socijalni radnici, psiholozi ili pravnici nemaju kompetencije niti znanja definirati rješenja koja se tiču konkretnih problema sestrinstva u domovima.

“Bez sudjelovanja predstavnika naše struke prijedlog reforme neće biti sveobuhvatan i neće adresirati vrlo ozbiljne probleme zdravstvene skrbi za korisnike domova”, ustvrdio je.

Napominje kako su još prije godinu nadležnom ministarstvu uputili razrađene prijedloge konkretnih rješenja, ali se do danas nije ništa pomaklo. Komora će taj prijedlog ponovno poslati i zatražiti sastanak s ministrom Josipom Aladrovićem.

Gazić ističe da socijalni radnici ne mijenjaju katetere korisnicima niti hrane bebe, suprotno izjavi Jadranke Dimić, predsjednice Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, jer su to sve stručni poslovi zdravstvene njege, odnosno medicinskih sestara.

Umjesto medicinskih sestara o štićenicima domova ne brinu socijalni radnici

Medicinske sestre u domovima samostalno i profesionalno provode zdravstvenu njegu i to umjesto njih ne rade, niti smiju raditi socijalni radnici, napominje Gazić.

Smatra kako ta izjava odražava sustavno ignoriranje uloge medicinskih sestara u domovima i čest stav socijalnih radnika kako posao medicinske sestre može raditi svatko.

Upozorava da je odnos spram medicinskih sestara u sustavu socijalne skrbi često ignorantski i marginalizirajući, a golemi manjak sestrinskog kadra i prevelik broj zahtjevnih, kroničnih i palijativnih pacijenata na jednu sestru vrlo su ozbiljni problemi.

Stoga Komora poziva resorno ministarstvo da predstavnike sestrinstva što prije uključe u pripremu reforme, a socijalne radnike u domovima, kao i njihove predstavnike, da uvažavaju kompetencije i stručnost medicinskih sestara i suzdrže se od ovakvih netočnih i opasnih izjava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!