Medicinski tehničar: Nezadovoljstvo je na maksimumu!

Pod motom "I mi smo zdravstvo" medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje i danas održavaju mirne prosvjede te traže dostojanstvene plaće za svoj rad i unaprjeđenje radno-pravnog statusa. Sindikalni povjerenik KB-a Sestre milosrdnice i medicinski tehničar Robert Ivšak gostovao je u N1 Studiju uživo u kojem je komentirao zahtjeve medicinskih sestara i tehničara upućene Vladi RH.

“Vidim da je nezadovoljstvo došlo do maksimuma, svima u zdravstvu bi trebalo korigirati koeficijente. Trenutno se organizira posao tako da se prosvjed održava u pauzama i pacijenti time ne gube na kvaliteti usluge. Za sada nema pomaka u granskom kolektivnom ugovoru. Nemamo informacija hoće li se premijer direktno uključiti, možda će prenijeti ovlasti na ministra. Imamo veliku podršku pacijenata, neki pak stanu uz bok liječnicima na prosvjedu. Javnost je uz nas”, rekao je medicinski tehničar  Robert Ivšak.

Navodi kako je koeficijent jako bitan u izračunu plaće, a kod nas su jako mali koeficijenti, kako on kaže.

“Događalo se da jedna medicinska sestra u poliklinici ima manji koeficijent nego što joj je sama osnovica plaće. Jedna medicinska sestra ili tehničar rade za plaću koja se kreće od 5 i pol tisuća kuna. Dakle, ispod minimalne plaće”, kazao je pa je dodao: “Imamo nekoliko stranih radnika, ali se ne događa velik uvoz radne snage. Oni svi zaobilaze Hrvatsku i idu u Zapadne zemlje”.

Za kraj navodi kako će imati mirne prosvjede dok ne ispune zahtjeve.

“Vidjet ćemo postoji li mogućnost štrajka, to sve ostavljamo za naredni period. Uvjeren sam da nas Vlada promatra i da će nešto učiniti. Ne vjerujem da će ostati toliko kruti. Veliki prosvjed 11.5. na Zrinjevcu ostaje. Bit će organiziran prijevoz autobusima iz cijele Hrvatske. Liječnicima ostavljamo na volju hoće li nas podržati ili ne, jesu li uz nas ili su zadovoljni onime što su dobili”, zaključio.

Robert Ivšak

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.