Mediteranske zemlje suočavaju se s problemom osiguravanja vode svom stanovništvu

Vijesti 22. ožu 202111:42 > 11:45 0 komentara
Pixabay

Unija za Mediteran, organizacija koja okuplja 42 zemlje EU-a te južnog i istočnog Mediterana, upozorila je u ponedjeljak kako se brojne zemlje uz Sredozemno more suočavaju s nestašicom vode, što je dodatno izraženo tijekom pandemije koronavirusa kada se dodatne količine vode troše na pranje ruku.

“Mediteranske zemlje diljem regije suočavaju se s problemom osiguravanja dovoljne količine vode svojem stanovništvu. Kako bi se riješio ovaj izazov potrebna je suradnja zemalja koje okružuju Sredozemno more”, rekao je Isidro González, zamjenik glavnog tajnika Unije za Mediteran, povodom Svjetskog dana vode.

PROČITAJTE JOŠ

Pranje ruku zbog koronavirusa povećalo je dnevnu potrošnju vode s 9 na 12 litara po kućanstvu, istaknula je u priopćenju ta organizacija sa sjedištem u Barceloni. Navela je kako je prosječna potražnja za vodom u zemljama na Mediteranu porasla 5 posto u proteklih godinu dana kao rezultat mjera uvedenih za suzbijanje koronavirusa.

“S obzirom na pandemiju Covida-19 voda je vrednija nego ikada. Područje Mediterana, gdje se osjećaju klimatske promjene, već ima više od 180 milijuna stanovnika s nedovoljnom količinom vode”, upozorila je organizacija čija je članica i Hrvatska.

Nestašica vode prisutna je u zemljama južnog i istočnog Mediterana. Unija za Mediteran će u utorak održati videkonferenciju pod nazivom “Vrednovanje vode” na kojoj će među ostalima sudjelovati predstavnici iz Palestine, Maroka i Tunisa.

I Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pozvala je u ponedjeljak, povodom Svjetskog dana voda, donositelje odluka, ali i sve građanke i građane, da osvijeste važnost vode, zaštite vodne resurse i pridonesu očuvanju nezamjenjivog resursa bez kojeg život na Zemlji ne bi bio moguć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!