Medved: BiH ne bi bila cjelovita i slobodna bez HV-a i HVO-a

Regija 13. ruj 202315:58 1 komentar
N1

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u srijedu u Jajcu da BiH ne bi bila cjelovita i slobodna da nije bilo pobjedničkih operacija hrvatskih snaga te je najavio nastavak zauzimanja službenog Zagreba za ostvarenje jednakopravnosti Hrvata u toj zemlji.

Medved je kao izaslanik hrvatske Vlade sudjelovao u obilježavanju vojno-redarstvene operacije Maestral, koju su zajednički izvele postrojbe Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane koje su se tada zajednički zvale Hrvatske snage, a koja je na današnji dan 13. rujna 1995. rezultirala oslobađanjem Jajca. S izaslanstvom grada Virovitice, na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom, najprije je odao počast kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 81. gardijske bojne Virovitice, te nazočio glavnoj proslavi u središtu kraljevskoga grada.

“Ova je obljetnica prigoda prisjetiti se važnih činjenica iz povijesti BiH. Slobodne i neovisne, cjelovite Bosne i Hercegovine ne bi bilo da nije bilo Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane”, rekao je ministar Medved. Dodao je kako je Hrvatsko vijeće obrane odigralo važnu ulogu u okončanju rata u BiH, ali i oslobađanju Republike Hrvatske zajedno s postrojbama Hrvatske vojske.

“Ponosni smo na niz oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane kojima su Hrvatske snage donijele slobodu u mnoge krajeve Hrvatske i BiH te na taj način primorali Miloševića da sjedne na stol mirovnih pregovora u Daytonu te dođe do završetka rata”, dodao je ministar.

Najavio je nastavak snažne potpore Republike Hrvatske državi BiH na njezinu euroatlantskome putu, ali i ostvarenju jednakopravnosti tamošnjih Hrvata.

“Nastavljamo biti konstruktivan akter, poglavito u zagovaranju europskog puta BiH. Naša vlada stoji uz hrvatski narod u BiH koji mora biti slobodan i konstitutivan, a njegova ravnopravnost poštovana”, istaknuo je potpredsjednik Vlade.

Čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović pozvao je Hrvate u BiH da ostanu dosljedni svojoj domovini Bosni i Hercegovini izražavajući očekivanje da će taj narod ostvariti punu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda, Srbima i Bošnjacima.

General pukovnik Stanko Baja Sopta čestitao je ovaj veliki događaj svim Hrvatima i građanima BiH te prenio pozdrave generala Ante Gotovine, Željka Glasnovića i Zlatana Mije Jelića, koji su predvodili Hrvatske snage u operaciji Maestral.

Svojevrstan pothvat uoči obilježavanja 28. obljetnice oslobođenje napravio je 100-tni ratni vojni invalid Davor Hajduković koji je sa svojim kolicima prevalio put od 220 kilometara od Knina do Jajca.

Vojno redarstvena operacija Maestral uslijedila je mjesec dana nakon Oluje kada su snage Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane, potpomognute postrojbama Armije BiH, oslobodile Šipovo, Jajce i Drvar te Bosanski Petrovac, Krupu i Ključ. Time su se stvorili preduvjeti za posljednju operaciju u nizu, Južni potez, kojom se stiglo nadomak Banje Luke, kada je srpska strana pristala na pregovore o okončanju rata u Daytonu u studenom 1995. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare