Medved: Čuo sam se Vučemilovićem, naša snaga je u zajedništvu

Vijesti 20. srp 202116:28 > 18:00 0 komentara
N1

Ministar branitelja, Tomo Medved, održao je konferenciju za medije na kojoj je, među otalim, komentirao istupe Ilije Vučemilovića, predsjednika Udruge veterana Tigrova.

“Zahvaljujem se partnerima iz SAD-a koji su prepoznali važnost našeg projekta izgradnje mreže veteranskih centara. Trenutno smo u fazi završetka četiri veteranska centra, od kojih će prvi biti završen u Šibeniku već u rujnu, potom u Sinju, u Daruvaru i u Petrinji”, rekao je na početku.

VEZANA VIJEST

Na pitanje o šteti od nevremena i poplava koje su u ponedjeljak pogodile Županju, kaže:

“Ja sam prije dolaska u Osijek, obišao zajedno sa županom i gradonačelnikom Županju i na svu sreću konstatirali smo da nema veće štete u Županiji. Što se tiče ostalih šteta, sada je na županijama, gradovima i općinama snimanje štete i Vlada, kao što inače to čini, a zadnji takav primjer imali smo na području Požeštine, na zahtjev županija promptno reagiram. Uvijek smo prirpavni odgovoriti na poziv kroz dostupnost svih naših službi, inteventnih jedinica, ali i sanacije šteta”.

U nastavku je odgovarao na pitanja o istupima i kritikama ilije Vučemilovića:

“Nekoliko stvari želim kazati, koje govorim već 5 godina. Mi smo u ministarstvu učinili ogromne napore u smislu uspostavljanja odgovarajućih partnerskih odnosa s udrugama Domovinskog rata i na tome smo uspjeli i na tome sam neizmjerno zahvalan predsjednicima i predsjednicama udruga branitelja i stradalnika. Na tom tragu smo 2016. godine usuglasili jedan koncept rješavanja nagomilanih problema.

Prvi je bio Zakon o hrvatskim braniteljima – napravili smo jedinstveni zakonski okvir koji je stupio na snagu s 1.1. 2018. godine. Nakon toga prepoznali smo važnost donošenja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu. Donijeli smo zakon o nestalima i uslijedio je vrlo važan ormativni akt – jedan zakon koji smo bili dužni donijeti 30 godina od početka velikosrpske agresije, Zakon o civilnim stradalnicima domovinskog rata.

Na tragu svih onih težnji koje su bile od strane samih stradalnika, odnosno obitelji stadalnika usmjerneih prema ministarstvu i na tom tragu smo vrlo intenzivno od 2018. radili na izradi zakona, omogućili dva savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, dva čitanja u Saboru i on je velikom većinom glasova zastupnika donesen. Iznimno sam sretan da smo u suradnji s udrugama, donijeli i taj zakon i na taj način zaokružili taj normativ, odnosno cjeloviti normativni spektar”, rekao je.

“Pozivam da rasprave uvijek budu argumentirane”

Dodaje i kako su jasno komunicirali sve što taj zakon definira, a jednako tako i elemente koje onemogućava.

“Stoga, ovaj istup kolege u ministarstvu smatram neprimejrenim, ali to nije znak da mi u ministarsvu nismo otvoreni za svaki dijalog, za svaki pristup koji je usmjeren ka iznalaženu uvijek boljeg i kvalitetnijeg rješenja. Ali je poziv da te rasprave uvijek budu argumenturane, da se temelje na činjenicama i da tako svi zajedno doprinosimo donošenju najkvalitetnijih akata”, kaže.

Na pitanje je li istina da ga je Vučemilović tajno snimao, kaže:

“Što se tiče snimanja, mogli ste vidjeti da je snimka javno objavljena, mi nismo znali za snimanje. Ali što se tiče istupa i sadržaja istupa, moj poziv prema svima koji sudjeluju u raspravi je da te rasprave zaista budu konkretne naravi, da se konkretno usmjerimo na sadržaj teme o kojoj se raspravlja i da na taj način doprinesemo konkretnim rješenjima.

To je moj poziv prema svim udrugama Domovinskog rata, da očuvamo zajedništvo i povjerenje jedni u druge. Sa svim udrugama odgovarajući dijalog, partnerski odnos, uvijek su vrata ministarstva otvorena, uvijek smo dostupni i za kritiku i za inicijativu i za sve ideje koje doprinose pronalaženju kvalitetnih rješenja”.

Priopćenje koje je danas poslano medijima nije želio dodatno komentirati. Osvrnuo se ina prosvjed u Savskoj, kaže kako on od svojih stavova nikada ne odstupa.

“Poglavito ako su oni koncipirani na osnovu konkretnog i jasnog uvida glede jasnog pitanja. Ako mislite konkretno na stav, a vezano za tadašnje najave o donošenju zakona, koji se nikako ne može dovoditi u vezu sa zakonom koji je donesen, odbijamo bilo kakav pokušaj povezivanja zakona koji je dodensen s nekim najavana nečeg što je bilo u nekim radnim verzijama, koje ja nikad nisam vidio. Ja sam tada bio protiv koncepta koji je jasno komuniciran”.

Na pitanje je li se čuo s Vučemilovićem, odgovara potvrdno:

“Naravno. Mi se poznajemo 30 godina, mi možemo imati drugačije stavove o pojedinim temama, ali odnos nas hrvatskih branitelja među sobom, odnos branitelja prema stradalnicima, prema narodu je uvijek snažna poveznica. Može doći do prijepora, ali naša snaga jest u našem zajedništvu, na to smo ponsni i izgradili smo ga u najtežim danima novije hrvatske povijesti i očuvat ćemo ga”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!