Medved: Međunarodno priznanje RH veliki uspjeh diplomacije, obrambenih snaga…

Vijesti 14. sij 202220:13 0 komentara
Tomislav Miletić/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade Tomo Medveda uputio je čestitku u povodu Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, 15. siječnja, istaknuvši da je međunarodno priznanje RH 1992. bio veliki uspjeh naše diplomacije, obrambenih snaga, ujedinjene domovinske i iseljene Hrvatske i ostvarenje sna Hrvata.

“Međunarodno priznanje Republike Hrvatske bio je veliki uspjeh naše diplomacije i naših obrambenih snaga, ujedinjene domovinske i iseljene Hrvatske, ostvarenje našeg vanjskopolitičkog cilja i vjekovnog sna hrvatskoga naroda. Domovinski rat bio je u punom jeku, a gotovo trećina zemlje okupirana. Toga je dana prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman istaknuo da će 15. siječnja 1992. biti zlatnim slovima uklesan u četrnaestostoljetnu povijest hrvatskog naroda”, istaknuo je u čestitci potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Priznavši Hrvatsku, dodao je, Europa je osvjedočila i sebe u ovom novom dobu demokracije i samoodređenja naroda.

VEZANE VIJESTI

“Hrvatska, svoja i suverena neće iznevjeriti svoju Europu i slobodan svijet. Ona želi biti njihova zbiljska sastavnica u izgradnji novoga duhovnog obzorja i međunarodnoga poretka mira i suradnje među narodima – poručio je građanima koji su diljem domovine slavili to značajno postignuće”, naveo je potpredsjednik Vlade ministar Medved.

Naglašava da se međunarodnim priznanjem Hrvatska, nakon punih devet stoljeća vratila u međunarodnu zajednicu kao slobodna i priznata država, i zbog toga taj čin za hrvatski narod ima posebno povijesno značenje.

“Bila je to kruna naših diplomatskih nastojanja te ujedno početak novog razdoblja u povijesti hrvatskoga naroda”, dodao je.

Ministar Medved napominje da se na jubilarnu 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske “s posebnom zahvalnošću prisjećamo svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, kao i svih naših žrtava kroz turobnu i slavnu prošlost”.

Održali smo se u prošlosti, pobijedili u sadašnjosti, naša je i budućnost

Hrvatska je danas sigurna zemlja, članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, a uskoro dio shengenskog prostora i europodručja. Realizirali smo sve naše strateške ciljeve te osnažujemo položaj Hrvatske u EU i NATO-u, rekao je.

Ministar hrvatskih branitelja posebno ističe ponos na “naša postignuća, poglavito na našu pobjedu u Domovinskom ratu, koji je temelj naše državnosti i ishodište naših vrijednosti koje prenosimo na nove generacije. Sami smo odlučili o svojoj sudbini i zato smo svoji na svome”.

Napominje da se Hrvatska danas suočava s novim izazovima. Kao i u Domovinskom ratu, i ovim smo teškim i zahtjevnim vremenima pokazali međusobnu solidarnost, suradnju i zajedništvo, kazao je, dodavši da su “pred nama nove zadaće, ali i nove prilike i mogućnosti”.

“Hrvatski branitelji najbolji su primjer kako se snagom vjere i zajedništva naizgled nemoguće može ostvariti, i kao takvi zauvijek će biti uzor mladim generacijama. Kao što se hrvatska mladost u Domovinskom ratu borila za slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, tako se i danas mladi trebaju boriti za uspješnu Hrvatsku”, naglasio je ministar Medved u čestitci u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

“Neka nam ovaj veliki jubilej bude poticaj da se zajedno borimo za bolju i prosperitetniju budućnost naše domovine, na to nas obvezuju i žrtve koje smo podnijeli u stvaranju slobodne Hrvatske, uz poruku našeg prvog predsjednika, dr. Tuđmana: Održali smo se u prošlosti, pobijedili u sadašnjosti, naša je i budućnost !”, naveo je potpredsjednik Vlade, ministar branitelja Medved.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!