Medved o padu drona u Zagrebu: “Svaki detalj je važan”

Vijesti 12. ožu 202212:41 > 12:56 0 komentara
Tomo Medved
N1

Ministri Tomo Medved i Ivan Paladina u posjetu su Petrinji gdje se sastao Stožer civilne zaštite.

Tomo Medved rekao je kako “ni u jednom trenutku proces obnove nije zaustavljen niti doveden u pitanje”, iako se zadnjih dana mnogo pažnje posvećivalo ratu u Ukrajini.

“Puno toga je učinjeno, ali puno je i u postupku i bit će vidljivo u narednom vremenu na samom terenu”, kaže Medved. Dodaje i kako vjeruje da će već sljedeći tjedan biti poznati izvođači prvih 10 stambenih zgrada. Medved je naglasio i važnost koordinacije stožera s jedinicama lokalne samouprave. “Ovaj Stožer i ovaj današnji dan su iznimno važni za ministra Paladinu koji je prvi put nazočio. S uvjerenjem da će sa svim što donosi njegovo imenovanje, dodatno intenzivirati obnovu Banovine i uvjeren sam da ćemo postići taj efekt i da će građani biti zadovoljni”, rekao je Medved.

Paladina je rekao kako i današnju sjednicu Stožera shvaća kao dio aktivnosti koje provodi te da mu je bila korisna za detektiranje prepreka čijem je rješavanju odmah pristupio. “Treba mi još malo vremena, siguran sam da ću za mjesec dana moći iznijeti konkretnije brojke o tome kada počinjemo i kada završavamo”, rekao je Paladina.On kaže i kako mu je jasno da građani od njega očekuju informaciju o tome kada će započeti i završiti gradnja nekonstrukcijski obnovljenih i izgrađenih kuća. Ipak, potrebno mu je, kaže, malo vremena kako bi prikupio sve potrebne informacije.

Na pitanje hoće li prekinuti suradnju s nekima od ljudi koji su sada uključeni u proces obnove, on kaže da ne vidi kako bi to za njega bila otegotna okolnost. “Što se tiče procesa ubrzavanja obnvoe to nije bitno i time se ne zamaram”, kaže Paladina.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević rekao je kako situacija u kojoj se nalazi “svakako nije ugodna” te kako to predstavlja najveći teret njemu. “Moram biti spreman nositi se i s takvim teretom”, kaže Milošević dodajući kako  smatra da može novom ministru pomoći da malo brže pohvata konce što se tiče situacija na Baniji. Na pitanje je li razmišljao o tome da se povuče zbog situacije u kojoj se našao kaže kako nije kriv i da ne postoji njegova kazneno-pravna odgovornost, ali da će se to utvrditi pred institucijama. “Što se tiče političke odgovornosti, sve u svoje vrijeme”, kaže Milošević.

Medved je rekao kako odgovornost Vlade prema Baniji nije prestala ni u jednom trenutku te da je cijeli proces bio organiziran i da je paralelno s njime kroz infrastrukturne radove učinjen ogroman iskorak. On dodaje i da će do kraja ožujka svi korisnici stambenih jedinica s manjim stupnjem oštećenja biti iseljeni iz kontejnera i da će im biti obnovljene kuće. “Ono što se ne vidi i potpuno razumijemo ljude koji žive u kontejnerima, ovaj administrativno postupak koji je nužno provesti je u najvećoj mjeri iza nas”, kaže Medved. Kaže i da će ovo područje biti veliko gradilište i da su za to već osigurana financijska sredstva. “Uvjeravamo naše građane da je Vlada zaista prisutna i pozivamo ih na još malo strpljenja”, kaže Medved.

Pad drona u Zagrebu

vezana vijest

Na pitanja o padu drona u Zagrebu, Medved kaže: “Od trenutka kad smo doznali za taj incident, svo vrijeme jučer i danas smo analizirali svaki detalj preleta, rutu kojom se kretao i sve vezano uz taj objekt, tu bespilotnu letjelicu. Jutros smo obišli mjesto pada gdje se provode istražne radnje. Imamo određenih nepoznanica oko lokacije ispaljivanja letjelice, pričekajmo da izvadimo iz zemlje samu letjelicu i dođemo do sadržaja. Nadam se da ćemo iz toga moći vidjeti mnogo korisnih detalja.”

Medved je uvjeren da će letjelica dati odgovore na mnoga pitanja, ako se iz nje budu mogli iščitati podaci. “Svaki detalj i sadržaj vezan uz tu letjelicu je važan za proces istražnih radnji. Treba biti jako oprezan. Teško je reći koliko će trajati da se letjelica izvuče iz tla, da se prebaci na odgovarajuće mjesto i da se provede izvid. Nije nikakva tajna da se radi o namjenskom objektu, doduše starijem, ali pitanje je modifikacije i novih sustava. Što se tiče NATO-a, vidjeli ste pismo koje je premijer uputio čelnicima zemalja NATO-a u kontekstu budnosti i nužnosti izravne suradnje vezano za vrijeme i okolnosti u kojima živimo”, kaže Medved.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.