Medved: Pitanje vojnog roka je složeno, uskoro ćemo izaći s prijedlogom

Vijesti 22. sij 202413:08 0 komentara
Šime Zelić/Pixsell

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u ponedjeljak u vezi pitanja ponovnog uvođenja vojnog roka kao se na tome intenzivno radi, analiziraju se obvezni segmenti jer je riječ o složenom procesu, te će idućih tjedana izaći pred javnost s prijedlogom rješenja.

“Sigurnost je proces koji se stalno sagledava, sigurnosni rizici i odgovori na njih sve su vrijeme prisutni”, rekao je Medved novinarima nakon obilježavanja 31. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenice.

Vlada svakodnevno radi na jačanju sigurnosnih sastavnica i sustava domovinske sigurnosti, a pitanje vojnog roka je stalno prisutno, istaknuo je Medved podsjetivši da je Hrvatska zadržala dragovoljni vojni rok.

Pozvao je mladiće i djevojke da se jave na dragovoljno služenje vojnog roka dodavši kako je na Vladi i njegovom ministarstvu osmišljavanje modula kako motivirati mlade za to.

“Što se tiče obveznog segmenta, to detaljno analiziramo, uvažavajući okolnosti i postignuća koja bismo time imali, ali vodeći računa i o gospodarskom segmentu i financijama. Radi se o složenom procesu pa me čude određeni ljudi kad vrlo brzo izbacuju rješenja”, rekao je.

Ministarstvo obrane predložit će Vladi module koje bi ugradili vezano za pripremu mladih, bilo da se radi o postupanjima zobg posljedica klimatskih promjena, elementarnih nepogoda, stanja katastrofa ili ratnih ugroza, najavio je.

Poručio je kako će idućih tjedana izaći pred hrvatsku javnost s prijedlozima rješenja, vodeći računa o cjelovitosti, ali i o rizicima s kojima se Hrvatska suočava.

“Sigurnosna platforma se u cijelom svijetu u protekle dvije godine izrazito izmijenila. Sagledavamo u kom smjeru će se to odvijati”, kaže Medved.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!