Mesić o izboru predsjednika VS-a: To je malo tužno, trebalo je više dogovora

Vijesti 13. lis 202111:50 > 12:17 0 komentara
N1

Bivši predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao, među ostalim, izbor za predsjednika Vrhovnog suda.

Komentirajući postupak i činjenicu da je za predsjednika Vrhovnog suda raspisan i treći javni poziv, Mesić je rekao da je to bilo malo tužno. “Trebalo je za takvu funkciju više organiziranosti i dogovora, jer nije svejedno tko će biti predsjednik Vrhovnog suda”, rekao je Mesić.

“Bez obzira na taj zakon, postoji običaj načina na koji se konzumira pravo predsjednika Republike da predlaže predsjednika Vrhovnog suda, i sve ovo što se komplicira nema nikakvog smisla. Ako predsjednik jedini predlaže, to ne treba biti štafeta i rasprave unedogled koje nikud ne vode. Dovode se ljudi koji imaju svoju karijeru, poziciju u struci i u društvu i na kraju ispadne da većina u Saboru, pod dirigentskom palicom onoga tko to može napraviti, ljude dovodi u tešku i nepotrebnu lošu situaciju”, rekao je Mesić.

Upitan je li predsjednik Zoran Milanović trebao poštovati postojeći zakon, Mesić je rekao da je Ustav dovoljan. “Ali očito da je netko u kreaciji zakonske regulative htio malo ograničiti ustavnu mogućnost koju ima predsjednik Republike i mislim da to nije dobro. To se vidi sada kod izbora, dokle to može ići, do takvog prolongiranja, do unedogled, da onaj tko ima većinu u Saboru uvijek može reći da neće toga koga predsjednik predlaže”, rekao je Mesić.

“Sve završava na tome da predsjednik predlaže, možda je mogao predložiti dva, pa da se Sabor na dvojici izjasni”, rekao je bivši predsjednik Republike Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!