Metsola za N1: Putin bez ikakve sumnje treba biti optužen za ratne zločine

Vijesti 05. tra 202210:57 > 12:05 1 komentar
N1

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola bila je gošća N1 Studija uživo.

Na početku gostovanja osvrnula se na svoj posjet Kijevu.

“Kao prvo, to nije bila laka odluka, ali donijela sam je zbog odgovornosti institucije koja je od prvog dana rata izražavala najveću solidarnost s Ukrajincima koji se bore protiv neopravdane invazije koja je rezultirala počinjenjem nekih strašnih zvjerskih djela. Moja je poruka ukrajinskom parlamentu bila da stojimo uz Ukrajinu  i da ćemo pomoći izgraditi Ukrajinu nakon rata. Obećala sam da ćemo dati sve od sebe kako bismo pomogli. Pomoći ćemo s vojnom, logističkom i humanitarnom pomoći. Vrijeme ističe i na Europskoj uniji i našim međunarodnim partnerima je da reagiraju na ovaj neopravdani rat”, rekla je Metsola.

VEZANE VIJESTI

“Jasno je da se događaju ratni zločini”

Predsjednica Europskog parlamenta ne sumnja u to da su se u Buči dogodili ratni zločini.

“Nema nikakve sumnje da je riječ o stravičnim prizorima i jasno je da se događaju ratni zločini i da oni koji su odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost”, govori.

Snimke iz Buče nisu lažne snimke, tvrdi.

“Imamo hrabre novinare koji idu okolo i dokumentiraju rat. Razgovarala sam s ljudima u Kijevu, oni su vidjeli te stravične scene i moramo pozvati na odgovornost Putinove Rusije. Moramo provoditi aktivnosti koji progovaraju o istini i onome što se događa u Ukrajini”, rekla je.

Perspektiva Ukrajine u Europskoj uniji

Na pitanje o tome bi li Putin trebao biti optužen za ratne zločine, odgovara: “Da. Bez ikakve sumnje”.

Osvrnula se i na ulazak Ukrajine u Europsku uniju.

“Europski parlament je od samog početka bio sasvim jasan kad se Zelenski obratio na našoj plenarnoj sjednici. Mi pozdravljamo status Ukrajine kao kandidatkinje. Već smo vidjeli veliku solidarnost i humanitarnu pomoć od država članica EU-a koje su susjede, ali i država poput Moldavije koje nisu članice. Moraju se provesti određeni koraci i uvjeti, vi se toga sjećate tijekom vašeg procesa pristupanja Europskoj uniji”, rekla je predsjednica Europskog parlamenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare