Michel: EU spremna pomoći Hrvatskoj nakon razornog potresa

Vijesti 29. pro 202018:10 0 komentara
Charles Michel
THIERRYCHARLIER / AFP

Europska unija pruža punu potporu Hrvatskoj i pozorno prati situaciju nakon razornog potresa, izjavio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“U ovom teškom trenutku, Europska unija pruža punu potporu i pomoć narodu Hrvatske i i premijeru Andreju Plenkoviću“, objavio je Michel na Twitteru. “Naše su misli s ozlijeđenima i s radnicima na terenu”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič je rekao da je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) u kontaktu s hrvatskim vlastima i da je spreman pomoći. “Pratimo situaciju u Hrvatskoj. Naš ERCC je spreman pomoći”, poručio je Lenarčič.

ERCC je stožerni dio mehanizma civilne zaštite EU-a i koordinira pružanje pomoći zemljama koje su pogođene katastrofama.

Centar osigurava brzu podršku za hitne slučajeve i djeluje kao koordinacijsko središte između svih EU država članica. Djeluje 24 sata dnevno i može pomoći bilo kojoj zemlji unutar ili izvan EU-a pogođene velikom katastrofom na zahtjev nacionalnih vlasti ili tijela UN-a.

Ranije u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zatražila je od Lenarčiča da što prije otputuje u Hrvatsku i poručila da EU stoji uz Hrvatsku.

Snažan potres jakosti 6,2 stupnja pogodio je oko podneva središnji dio Hrvatske, izazvavši veliku štetu u Petrinji, Sisku, Zagrebu i drugim mjestima. Bio je toliko jak da se osjetio i u susjednim zemljama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!