Mihanović o doktoratu: Još nisam dobio nikakvu obavijest sa Sveučilišta

Vijesti 20. pro 202121:27
Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović rekao je u ponedjeljak navečer da još nije dobio informaciju sa Sveučilišta u Osijeku kako je utvrđeno da je njegova doktorska disertacija korektna, a koju su objavili neki mediji.

Dodao je kako ne može komentirati ni medijske navode da će EFOS (Ekonomski fakultet Osijek) pokrenuti stegovni postupak protiv njegove mentorice, prof, dr. Ivane Barković Bojanić. “Kad službeno dobijem obavijest osječkog sveučilišta da vidim o čemu se radi onda ću moći i komentirati,” kazao je Mihanović.

Sveučilište u Osijeku na temelju nalaza Povjerenstva o znanstvenoj procjeni doktorske disertacije dr. sc. Vice Mihanovića utvrdilo je da je njegov doktorski rad korektan, ali će ga ipak morati značajno doraditi, doznaje Tportal.

Kako podsjeća taj portal, riječ je o disertaciji pod naslovom ‘Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja’, a koja je izazvala buru u javnosti nakon što su u proljeće ove godine iznesene optužbe za plagijat.

Povjerenstvo je utvrdilo da je Mihanovićeva doktorska disertacija konceptom, izvedbom i rezultatima istraživanja dokazala postavljene znanstvene hipoteze i ostvarila postavljene ciljeve istraživanja. Stoga navedena znanstvena disertacija ima znanstveni doprinos u znanstvenom području društvenih znanosti, znanstvenom polju ekonomije. Ipak, kako navodi Tportal, Povjerenstvo je utvrdilo nedostatke u Mihanovićevoj disertaciji.

“Nedostaci i propusti kod organizacije i uređivanja teksta (oznake za reference, fraze koje su nespretno prevedene ili citirane na krivom mjestu te propusti kod lektoriranja teksta), navedeni u Izvješću Povjerenstva, ne dovode u pitanje doktorsku disertaciju kao cjelinu niti znanstveni doprinos doktorske disertacije, ali se isti moraju otkloniti na način da Ekonomski fakultet u Osijeku otisne poseban dokument koji će sadržavati lekturu, redakturu i korekciju pojedinih dijelova teksta i umetne u doktorsku disertaciju Mihanovića kao sastavni dio”, navodi Tportal.

“Utvrđuje se da nema elemenata za postupanje u skladu s člankom 82. stavkom 3. i 4. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju niti članka 213. Statuta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku odnosno člankom 41. Pravilnika o poslijediplomskim studijima na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, jer akademski stupanj doktora znanosti nije stečen u suprotnosti s navedenim zakonskim i statutarnim odredbama”, navodi Senat Sveučilišta u Osijeku, čiju odluku, kako napominje Tportal, potpisuje rektor Vlado Guberac.

Vice Mihanović je na svojoj Facebook stranici poručio: “Onima iz politike i medija, koji su sve ovo pokrenuli, samo da bi me kompromitirali u predizborno vrijeme, poručujem da im sve opraštam, ali im neću zaboraviti javni linč kojem su me izložili, ne radi mene samoga, nego prvenstveno zbog moje obitelji. Utakmica tek počinje, idemo raditi…”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar