Milanović: Program Zlate Đurđević pismeniji nego išta što je Plenković napisao

Vijesti 11. svi 202107:26 > 18:27
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/ilustracija

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas u Klovićevim dvorima na predstavljanju zbornika radova „Sinj i Hrvatsko proljeće“ prigodom obilježavanja 50. godina Hrvatskog proljeća.

Nakon toga, u 17 sati, Zoran Milanović upriličit će prijam na Pantovčaku u prigodi obilježavanja 30. obljetnice ustroja 2. gardijske brigade „Gromovi“. Tom prilikom Predsjednik Republike uručio je odlikovanja pripadnicima 2. gardijske brigade „Gromovi“ nakon čega je dao izjavu za medije.

Premijer Andrej Plenković kazao je da je program Zlate Đurđević “populistički”, našto se osvrnuo i Milanović.

“Skoro nitko to nije pročitao. Đurđević je vrijedna i metodična pa nije mogla dati samo ime na poziv nego je dala program rada kao da formira vladu. Naravno da predsjednik Vrhovnog suda nema ovlasti provesti jedan posto od toga. Očekujem od predsjednice da bude stroga, da ima vrlo visoke kriterije, da ako se netko razgalami u avliji kao pijanac da protiv njega pokrene disciplinski postupak”, kazao je Milanović i dodao:

“Meni je njena karijera dovoljna da budem uvjeren da je dorasla poslu predsjednice Vrhovnog suda, jer ako je jedan neiskusan i nekalibriran političar kao Plenković u trenutku kad je postajao premijer uspio postati ovako famozan i sjajan premijer, onda osoba sa toliko iskustva kao Đurđević može raditi posao koji je manje složen od predsjednika Vlade.”

Dodao je da je njen program “ozbiljniji i pismeniji nego išta što je Plenković napisao u životu”.

“Prave razloge govore Njonjo i drugi s onomatopejskim nadimcima. Ovo što je Plenković rekao, on je rekao da je kvalitetna pravnica – više nije ni to, sad je populist. On njoj predbacuje da se zalaže da ponovno politika bira suce, drugim riječima HDZ. Dakle, ona je za to da HDZ bira suce, a Plenković se protivi. To nema smisla. Naravno, ona to ne predlaže”, poručio je Milanović.

‘Plenković svaki dan ima drugi razlog zašto je protiv’

Istaknuo je da mu nije cilj razbiti koaliciju.

“Po čemu bi Đurđević smetala Pupovcu i Radinu? Smeta Plenkoviću i Njonji. Većini ne može smetati. To je časna, obrazovana osoba koja je sve u životu stekla radom i obrazovanjem, nije joj bilo lako u životu i baš zato ne valja HDZ-u. HDZ bi se trebao izuzeti od glasanja jer ta stranka ima predmet pred Vrhovnim sudom”, poručio je Milanović i dodao da bi se on izuzeo.

“Plenković svaki dan ima drugi razlog zašto je protiv. Ponovno se uhvatio nečega što bi ga moglo koštati daha, krenuo se baviti albanskim primjerom o kojemu ne zna ništa umjesto da nazove Ramu i čestita mu na izbornoj pobjedi. On se bavi opozivom predsjednika. Neka pazi da se njemu to ne dogodi. I albanski predsjednik je biran u parlamentu, a mene su birali hrvatski građani”, istaknuo je predsjednik.

“Zašto bi HDZ-u smetalo da politika bira suce? Plenković nikada nije britak, ali ovo nema nikakvog smisla”, rekao je Milanović.

‘Draža Mihajlović je bio jedna obična budala’

“Draža Mihajlović je bio jedna obična budala. Nije bio kao Ante Pavelić, bio je oportunist i zločinac”, komentirao je Milanović fotografiju koja se mogla vidjeti u Srbiji, a na kojoj je uz Mihajlovića bio Tito kao dvojica antifašista.

“To je jadno što rade. Najjadnije je što su rekli da je ljude s Kozare mogao spasiti Tito da se nije bojao ustaškog pokreta. To je glupost. Ne možete odgajati nove generacije na glupostima. To je obrazovna politika, gledao sam što govore i čuo sam se s nekoliko povjesničara moje generacije koji su ljevičarski orijentirani i njima se digla kosa na glavi. To je način indoktriniranje mladih ljudi”, rekao je Milanović.

“Kod naših susjeda je sve deluzija”, zaključio je Milanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.