Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš

Biznis 27. lis 202113:51 > 14:071 komentar
Izvor: ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu na Pantovčaku da će euro za Hrvatsku biti više dobar nego loš i da joj Malta može pomoći svojim iskustvom u eurozoni.

Malta je u eurozoni od 1. siječnja 2008. godine, a Milanović, koji se danas sastao s malteškim kolegom Georgeom Vellom, vjeruje da ta zemlja može pomoći Hrvatskoj svojim iskustvom.

“Radi se o državi koja je već dugo unutra, koja ima iskustvo i to iskustvo je dobro”, rekao je predsjednik i dodao da malteška ekonomija, “izložena sektoru usluga, posebno u turizmu” ima dodirnih točaka s hrvatskom ekonomijom.

“Naša ekonomija nažalost, srećom, ili samo da konstatiram – nije izrazito izvozno orijentirana, mi smo isto uslužna ekonomija i to je jedan od razloga zašto mislim da će euro za Hrvatsku biti više dobar nego loš”, smatra Milanović.

“To se ne radi razdragana srca, nego hladne glave”

Hrvatski predsjednik je istaknuo da uvođenje eura “nije sitnica” i da je to “po svemu sudeći zauvijek odricanje od nacionalne valute”.

“To se ne radi razdragana srca, nego hladne glave.”

Hrvatski predsjednik pozvao je Maltu da podrži ulazak najmlađe članice EU-a u šengenski prostor, a prozvao Uniju za “prokrastinaciju i odugovlačenje”.

Rumunjska i Bugarska, članice EU-a od 2007., također čekaju zeleno svjetlo za ulazak u taj prostor.

“Odavno je i za njih sazrelo vrijeme da uđu u Schengen, ali politički mainstream najvećih država ima naprosto jedan problem koji ja razumijem, a to je problem s desnim biračkim tijelom i moraju hodati na prstima, po jajima kako mi to kažemo”, dodao je Milanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar