Milanović izvrijeđao ustavne suce, a sam ih je četiri odabrao

Vijesti 18. ožu 202409:01 1 komentar
Ustavni sud / Ilustracija

Ustavni sud danas će donijeti odluku o sudjelovanju na izborima predsjednika Zorana Milanovića. Ustavni će se suci sastati u 11 sati, a nakon sastanka trebali bi objaviti svoju odluku.

“Ustavni sud, ta Plenkovićeva klika i koterija, može s tim raditi što hoće. Nisam nikada gajio nikakve iluzije o tim ljudima, njihovoj pameti i poštenju”, rekao je jučer Milanović.

Za predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića rekao je da je nebitno što je “pajdo i kum pijanog Šeksa”.

Tko su ustavni suci?

U Ustavnom sudu sjedi ukupno 13 sudaca. Desetero ih je izabrano 2016. godine u dogovoru HDZ-a i Mosta, te oporbenih SDP-a i HNS-a. Ustavni suci se biraju dvotrećinskom većinom pa su najveće stranke morale pronaći kompromis.

U Ustavni sud, podsjeća Index, je ušlo pet kandidata koje su predložili HDZ i Most: Snježana Bagić, Davorin Mlakar, Branko Brkić, Mario Jelušić i Miroslav Šumanović.

Kandidate vladajućih SDP i HNS su pristali podržati pod uvjetom da se izabere i njihovih pet kandidata. Milanovićev SDP je predložio četvero sudaca, Ingrid Antičević Marinović, Josipa Leku, Andreja Abramovića i Lovorku Kušan, dok je HNS stao iza Rajka Mlinarića.

Iduće godine su kao rezultat dogovora HDZ-a i SDP-a izabrana još tri suca, Mato Arlović, Goran Selanec i Miroslav Šeparović.

Za Gorana Selaneca se pisalo da je prijedlog tadašnjeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića, dok je Mato Arlović bivši zastupnik SDP-a.

Od 13 sudaca Ustavnog suda njih šestero jer podržao SDP, jednog HNS. HDZ i Most su podržali šest sudaca, od kojih je jedan predsjednik suda.

Uskoro istječu mandati desetero sudaca

Sudački mandati 7. lipnja ove godine istječu ustavnim sucima Andreju Abramoviću, Lovorki Kušan, Snježani Bagić, Ingrid Antičević Marinović, Branku Brkiću, Mariju Jelušiću, Josipu Leki, Davorinu Mlakaru, Rajku Mlinariću i Miroslavu Šumanoviću.

U Ustavnom sudu, ne izaberu li se novi, 8. lipnja ostala bi samo trojica: predsjednik suda Miroslav Šeparović, Goran Selanec i Mato Arlović, čiji mandati istječu u listopadu 2025. Ustavni sud koji bi ostao na samo troje sudaca ne može obavljati nijednu od svojih funkcija koje mu je Ustav namijenio.

Prema zakonu, predsjednik Ustavnog suda dužan je šest mjeseci prije isteka mandata ustavnog suca o tome obavijestiti predsjednika sabora, koji je zatim dužan tu obavijest proslijediti Odboru za Ustav i poslovnik. Odbor je taj koji u Narodnim novinama objavljuje javni poziv za izbor novih ustavnih sudaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare