Milanović na Malti o šengenu, eurozoni i jugoistoku Europe

Vijesti 09. srp 202212:09 0 komentara
Armend NIMANI / AFP, Ilustracija

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović boravit će idući tjedan u dvodnevnom uzvratnom državnom posjetu Malti, a s kolegom Georgeom Vellom razgovarat će o podršci za ulazak Hrvatske u šengen, malteškim iskustvima s eurom, stanju na jugoistoku Europe i aktualnoj sigurnosnoj i ekonomskoj krizi, priopćio je ured predsjednika u subotu.

Milanović na Maltu putuje sa suprugom Sanjom Musić Milanović. Državni posjet počinje u ponedjeljak susretom s predsjednikom Malte Georgeom Vellom.

VEZANE VIJESTI

Nakon svečanog dočeka na Trgu svetog Jure u Valletti, dvojica predsjednika održat će susret u četiri oka, a potom će uslijediti bilateralni razgovori službenih izaslanstava Hrvatske i Malte.

Milanović će se sastati s predsjednikom Zastupničkog doma Malte Anġluom Farrugiom, premijerom Robertom Abelom i  šefom opozicije Bernardom Grechom.

Vella je bio u državnom posjetu Hrvatskoj u listopadu, a Milanović na Vellin poziv odlazi u uzvratni posjet.

Hrvatska i Malta imaju odlične bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja, što su dvojica predsjednika potvrdila i u Zagrebu.

Očekuje se da će hrvatski predsjednik na Malti s domaćinom razgovarati o daljnjem jačanju bilateralnih odnosa za što postoji potencijal u brojnim područjima i zbog činjenice da obje zemlje, članice Europske unije, pripadaju sredozemnoj regiji, navodi se u priopćenju.

Milanović i Vella razgovarat će o podršci Malte za ulazak Hrvatske u šengensku zonu, malteškim iskustvima s eurom pošto Hrvatska uskoro postaje članica eurozone te o situaciji u jugoistočnoj Europi i europskoj perspektivi tog područja, ističe se u priopćenju.

Jedna od tema sastanaka bit će i aktualna sigurnosna i ekonomska kriza izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!