Milanović o krizi: Nadam se da neće doći do hiperinflacije iz doba Jugoslavije

Vijesti 24. kol 202220:59 0 komentara
Pixabay (ilustracija)

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u srijedu u Varaždinu kako nas na jesen čeka komplicirano vrijeme kada je riječ o cijenama energenata, napomenuvši kako se nada da se neće dogoditi hiperinflacija.

Milanović je u Varaždin stigao na Špancirfest, a uoči obilaska grada odgovarao na novinarska pitanja. Jedno od njih bilo je smatra li da Vlada RH kasni s mjerama pomoći gospodarstvu i građanima, odnosno što bi trebalo napraviti.

VEZANA VIJEST

“Vlada bi trebala naći puno novaca, ali sada je kasno jer ih nitko neće naći, ni Nijemci jer je rat već pola godine u Ukrajini. Sve ovo što se događa posljedica je rata i COVID krize u kojoj je fiktivno štampano puno novca i to je uzrokovalo inflaciju koja će se vjerojatno početi zaustavljati. Kažem, vjerojatno”, rekao je napomenuvši kako se nada da neće završiti u hiperinflaciji iz vremena Jugoslavije.

Međutim, istaknuo je, “čeka nas komplicirano vrijeme, ljudima će dolaziti veliki računi za energente. To je to kad se prvo djeluje, a onda razmišlja”, kazao je predsjednik.

Naglasio je kako je to je strateški problem, ne samo Hrvatske.

„To je problem cijele Europe koja se tu ponaša kao pijun. Naprosto kao jedan nefaktor koji niti je odlučivao o ratu, niti će ga se pitati kad rat završi. Nažalost tako je i morat će sjest za stol Rusi i Amerikanci”, rekao je Milanović.

O imenovanju veleposlanika

Na novinarsko pitanje ima li pomaka u dogovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem oko veleposlanika kojima je istekao mandat, Milanović je rekao kako je to isključivo stvar premijera i njegove diskrecije; i ‘trenutka u kojem će shvatiti kolika šteta se radi sustavu’, dodao je.

„ Ako želi dominirati potpuno procesom, to je nemoguće. Dakle, to je proces u kojem se dogovara, u kojemu se rade nekakvi kompromisi, ne veliki”, rekao je predsjednik Milanović

Dodao je da je to trebalo biti gotovo prije dvije godine, a da je ovako sve ostalo na tome da je jedini veleposlanik koji je imenovan u ove 2,5 godine Hido Bišćević u Beograd.

„To sam potpisao ja na Plenkovićevu molbu. (…) Ne možemo jedan bez drugoga, nikakav ministar Grlić Radman”, izjavio je, uz ostalo, Milanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!