Milanović: Obnovit će se Petrinja, Dumbović treba brzu pomoć

Vijesti 28. pro 202013:03 > 13:04 0 komentara
Državni vrh obišao Petrinju koja je stradala u potresu
Državni vrh obišao Petrinju koja je stradala u potresu

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak nakon obilaska potresom pogođene Petrinje kako će se porušeno i oštećeno obnoviti, no najveći je problem strah, a petrinjski gradonačelnik Dumbović poručio je kako očekuje žurnu pomoć države, od nekoliko milijuna kuna.

Crkva Svetog Lovre bila je srušena 1992. do temelja, što se nije baš događalo u svakom gradu i izgrađena je ponovno, rekao je predsjednik Zoran Milanović novinarima Petrinji, napomenuvši da se u taj grad život vraća uporno, ali sporo.

Grad je dosta oštećen, ljudski, emocionalno materijalno, jer je na tom prostoru bilo puno dobre industrije, a sada se nešto vratilo, a nešto nije, naglasio je. Na novinarski upit rekao je kako još nema procjene štete jutrošnjeg snažnog potresa, niti je još može biti. Dodao je kako je o tome još prerano govoriti i to bi bilo neozbiljno.

Dumbović: Očekujemo žurnu pomoć države za najnužniju sanaciju

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović rekao je kako je optimist kada mu u grad kojim ima veliko srce, ali puno problema, dođe državni vrh. Naglasio je da je nakon Domovinskog rata i koronavirusa grad i njegove stanovnike sada pogodio i potres i situacija nije laka.

VEZANE VIJESTI

“Petrinja je bila i ostala grad koji je prošao određene frustracije, ali nakon potresa ne želimo da bude grad svih mogućih frustracija. Trebamo promptno reagirati, rešenje moramo imati i rješenje je da imamo rješenje, a ne da ga nemamo”, dodao je Dumbović.

“Predstavnici državnog vrha su uvijek dobro došli i jako dobro surađujemo sa svim resornim ministarstvima. Petrinja je danas ogromno gradilište u kojem za komunalnu infrastrukturu povlačimo više od 400 milijuna kuna, kroz intervencijski plan pilot projekt 200 milijuna kuna, investira se 100 milijuna kuna danas europskih, državnih i gradskih novaca”, rekao je Dumbović.

“Voljeli bismo da u svim problemima koronavirsa i potresa sve ono što treba država servisira prema gradu i poduzetnicima, i da to da bude na visokoj razini”, naglasio je petrinjski gradonačelnik.

Poručio je kako grad Petrinja očekuje konkretnu pomoć, bar par milijuna kuna sutra na gradskom računu kako bi se za najnužnije mogla sanirati šteta.

VEZANE VIJESTI

Dodao je kako ne zna može li ju dobiti, ima li država sredstava za to, te hoće li se senzibilizirati za taj problem. To ćemo vidjeti kroz mjesec-dva dana, rekao je Dumbović.

Izrazio je nadu da će i Petrinja ući u Zakon o obnovi grada Zagreba i okolice nakon potresa. Neki gradovi u Hrvatskoj nisu izgubili ni crijep, a Petrinja je pretprjela velike štete, podsjetio je Dumbović.

Na novinarski upit kakvi su gradski kapaciteti da sanira štetu, Dumbović je odgovorio – nikakvi.

Rekao je kako Petrinja nije prezadužena, no da se država mora uključit u obnovu puno snažnije kada je riječ o sufinanciranje projekata iz EU fondova. Napomenuo je kako za milijardu kuna vrijednih projekata oko 150 milijuna kuna treba osigurati grad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!