Milanović, Plenković, Banožić i Hranj na sastanku u Banskim dvorima

Vijesti 09. stu 202107:11 > 13:472 komentara
N1 / Ilustracija

U Banskim dvorima zasjedalo je jutros Vijeće za obranu, nakon čega se sastalo i Vijeće za nacionalnu sigurnost. Tema je stanje u oružanim snagama, u vezi s kojim se državni vrh snažno sukobio u javnosti. Među ostalim i zbog odluke ministra obrane o umirovljenju načelnika počasno-zaštitne bojne.

Za zajednički stol sjeli su danas predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj.

Izjave za medije nisu najavljene, nakon sjednica bit će objavljeno priopćenje.

Banožić zabranio Milanoviću korištenje vojnih resursa bez njegove odluke

Podsjetimo, jučer smo doznali da je ministar obrane prije par dana donio odluku kojom brani Oružanim snagama RH, odnosno načelniku stožera Robertu Hranju bilo kakvo uključivanje i potpore za protokolarne aktivnosti Ureda predsjednika bez prethodne njegove suglasnosti.

Tu odluku ministar Banožić potpisao je dan nakon što je predsjednik Milanović napravio presedan i na Pantovčaku upriličio prijam u povodu uručenja činova kadetima umjesto na Hrvatskom vojnom učilištu gdje se inače održava. Presedan je bio i što na promociju nije bio pozvan ministar Banožić.

VEZANE VIJESTI

U odluci od 4. studenog stoji i da za potpore za protokolarne aktivnosti koje se odobravaju bez suglasnosti odnosno odluke ministra obrane nije dopušteno korištenje materijalnih sredstava Ministarstva obrane. Takvi troškovi neće biti plaćeni iz proračunskih pozicija Ministarstva obrane u državnom proračunu Republike Hrvatske odnosno iz Financijskog plana Ministarstva obrane.

Nadalje, u odluci piše i da su za provedbu iste odgovorni načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ravnatelj Uprave za materijalne resurse i ravnateljica Uprave za proračun, financije i informacijske sustave.

Odluka je stupila na snagu danom donošenja, a poslana je državnim tajnicima, Glavnom stožeru i dvjema već spomenutim Upravama.

Pantovčak: Odluka je neustavna

“Odluka je nezakonita i neustavna, još jedan dokaz kako ministar obrane bezočno zloupotrebljava svoje ovlasti i ovoga puta svojevoljno čak pokušava ograničiti ustavne ovlasti predsjednika Republike i onemogućiti uredno funkcioniranje Ureda predsjednika Republike Hrvatske”, komentirali su za N1 s Pantovčaka.

Sukob Milanovića i Banožića je, podsjetimo, započeo predsjednikovim traženjem da ministar obrane poništi svoju odluku o umirovljenju zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, a nastavio se gotovo svakodnevnim prepucavanjem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar