Milanović Plenkoviću: Nemam pojma o čemu priča. Nadam se da mu je dobro

Vijesti 15. ruj 202117:44 > 19:57
Izvor: Dino Stanin/PIXSELL

Predsjednik RH Zoran Milanović izjavio je u srijedu da nema pojma o čemu je premijer Andrej Plenković govorio kad je u Saboru rekao da je potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava Ksenija Turković bila prvi izbor za predsjednicu Vrhovnog suda (VS).

“Tko je je ta osoba, čiji kandidat je bila”, upitao je Milanović, dodavši da je on prema Ustavu i tako će ostati dok je on predsjednik i dok je takav Ustav taj koji predlaže, a ne Plenković koji to može odbiti.

Ponovio je da će predložiti suca Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda, poručivši premijeru neka se o tome očituje.

VEZANA VIJEST

Ponovio je da će on predložiti suca Radovana Dobronića te neka se Plenković o tome očituje.

“A ove pričice, pitajte njega. Nemam pojma o čemu čovjek govori. Mislim da je ovo jak komentar na izjavu jednog predsjednika vlade. Nemam pojma o čemu priča. Nadam se da mu je dobro. I zašto to priča, odakle mu to?! Nemam pojma o čemu on govori, ja s njim o tome nisam razgovarao”, rekao je predsjednik novinarima u Rimu, zaključivši da nema pojma o čemu čovjek govori i zašto to priča. Smatra da je to dosta jaka izjava i komentar na izjavu predsjednika Vlade.

“Zastupnica ga je pitala pitanje, tu je bilo i političkog nadmetanja, malo ga je bocnula, to što je on tu ispričao, odakle mu to”, upitao je predsjednik.

Upitan koliko će donošenje odluke o predsjedniku Vrhovnog suda trajati Milanović je odgovorio novinarima da pitaju Plenkovića. Za suca Dobornića ponovio je da je odličan prijedlog i drugi kandidat zaredom koji je “klasa” pa se nada da će ga izabrat.

Na novinarsko tumačenje kako premijerova izjava implicira da on Turković nije htio predložiti jer je ona htjela biti unutar zakonske procedure i javiti se na natječaj, Milanović je rekao da on s premijerom o tome nije razgovarao, a s kime je sve razgovarao zadnju godinu, kazao je, sasvim je deseta priča.

Premijer Andrej Plenković odbacio je u srijedu ocjenu Sandre Benčić (Možemo) da namjerno oteže s izborom predsjednika Vrhovnog suda izrazivši žaljenje što predsjednica Vrhovnog suda nije Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava, koja je bila prvi izbor.

“Meni je žao da nova predsjednica Vrhovnog suda nije Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prva, koja je bila prvi pravi izbor i oko koje bi postigli ovdje konsenzus još u veljači prije profesorice Đurđević”, kazao je Plenković u Saboru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar