Milanović pustio finsku premijerku da čeka, ona šetala salom i gledala umjetnine

Vijesti 21. lip 202217:19 > 19:30 6 komentara
N1

Finska premijerka Sanna Marin u službenom je posjetu Hrvatskoj. Prvo se sastala s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem nakon čega se uputila u Banske dvore na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Međutim, ono što je privuklo pažnju okupljenih na Pantovčaku bilo je iščekivanje predsjednika Milanovića koji je finsku premijerku vrlo “džentlmenski” ostavio da ga čeka oko dvije minute prije nego što se pojavio. Za to vrijeme, finska premijerka je šetala i razgledavala umjetnine u dvorani.

Milanović rekao Marin da nije protiv Finske u NATO-u

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u utorak finskoj premijerki Sanni Marin kako se ne protivi načelno prijemu Finske u NATO, ali joj je istodobno ukazao na težak položaj Hrvata u BiH te na sigurnosne probleme s kojima je suočena Hrvatska zbog nestabilne situacije u toj zemlji.

“Budući da je Finska podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u, predsjednik Milanović upoznao je premijerku Marin sa svojim stavovima vezanim uz širenje NATO-a. Pri tome je pojasnio kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO i da razumije sigurnosne razloge zbog kojih je Finska aplicirala za članstvo, ali je finskoj premijerki istodobno ukazao na sigurnosne probleme s kojima je suočena Hrvatska zbog nestabilne političke situacije u Bosni i Hercegovini”, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika.

VEZANA VIJEST

Milanović je također “informirao svoju sugovornicu o teškom položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini kojima je uskraćeno demokratsko pravo biranja svojih legitimnih predstavnika”, dodaje Pantovčak.

Hrvatski predsjednik već dulje vremena inzistira da se zeleno svjetlo Finskoj i Švedskoj, koje su aplicirale za NATO kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine koja je počela 24. veljače, uvjetuje reformom izbornog zakona u BiH.

Na sastanku su Milanović i Marin razgovarali o odnosima dviju država koje povezuje članstvo u Europskoj uniji, zatim o NATO summitu koji će se održati u Madridu idućeg tjedna, kao i o sigurnosnoj i političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Milanović prenio je predsjednici finske vlade svoje uvjerenje kako je potrebno nastaviti proces širenja EU.

U tom je kontekstu ponovio svoju podršku za dodjelu statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, ali je upozorio kako se status kandidata istovremeno mora osigurati i Bosni i Hercegovini, te započeti pregovore s državama jugoistočne Europe koje su ispunile tražene uvjete za to.

Istaknuvši kako su stabilnost BiH i ravnopravnost Hrvata u toj državi posebno važni za Hrvatsku, predsjednik Milanović rekao je premijerki Marin kako od partnera iz EU, uključujući Finsku, očekuje više razumijevanja i podrške za interese Hrvatske jer je međusobna podrška smisao savezništva kako u EU, tako i u NATO-u, dodaje se.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare