Milanović razgovarao s finskim predsjednikom, ovo su detalji razgovora

Vijesti 10. lip 202214:09 > 14:14 0 komentara
REUTERS/Denis Balibouse

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas telefonski s predsjednikom Republike Finske Sauliem Niinistom. Tema razgovora dvojice predsjednika, a kojega je inicirao predsjednik Niinisto, bila je aplikacija Finske za članstvo u NATO-u te skorašnji sastanak šefova država i vlada NATO-a koji će se održati krajem lipnja u Madridu.

Predsjednik Milanović prenio je finskom predsjedniku svoje stavove o širenju NATO-a, pri čemu je rekao kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO, ali ga je istovremeno upoznao s ozbiljnom političkom krizom u Bosni i Hercegovini koja prijeti opstanku Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i ujedno ugrožava nacionalne interese Republike Hrvatske. U razgovoru je predsjednik Milanović detaljno informirao predsjednika Niinista kako su Hrvati u BiH već godinama izloženi izbornim manipulacijama te sada opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim izbornim pravilima.

Hrvatima u BiH uskraćena je mogućnost biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti, što je protivno slovu i duhu Daytonskog sporazuma te diskriminira Hrvate kao konstitutivni narod BiH, objasnio je predsjednik Milanović u telefonskom razgovoru predsjedniku Finske. Interes je Hrvatske, istaknuo je predsjednik Milanović, politički i sigurnosno stabilna BiH u kojoj će sva tri konstitutivna naroda moći birati svoje legitimne predstavnike, što bi trebao biti i interes Europske unije i NATO-a.

Republika Hrvatska očekuje razumijevanje svojih partnera u EU i NATO-u za potrebu zaštite prava Hrvata u BiH i time zaštite svojih nacionalnih interesa, uključujući razumijevanje Finske koja je hrvatski partner u EU, rekao je predsjednik Milanović u razgovoru predsjedniku Niinistu.

Tijekom telefonskog razgovora, finski predsjednik Niinisto pozvao je predsjednika Milanovića u službeni posjet Republici Finskoj, što je hrvatski predsjednik i prihvatio, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!