Milanović u Vukovaru: Za prijateljstvo i toleranciju potrebno je dvoje

Vijesti 16. lis 202214:30
Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u nedjelju iz Vukovara kako je general bojnik Blago Zadro za Hrvatsku dao sve te, Hrvatska ga ne zaboravlja jer Hrvatska ne zaboravlja svoje heroje.

Na obilježavanju 31. obljetnice pogibije general bojnika Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hilla, ispred spomen-biste Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti Milanović je kazao da je Zadro postao vojni lider, iako nije imao vojnu školu. “Ne samo zato što je bio hrabar, već zato što je objedinjavao ono što imaju rijetki ljudi, a to je energija koja se pretvara u snagu”, ustvrdio je.

VEZANE VIJESTI

“Ovdje je stvorena Hrvatska koja je nezaustavljivo išla prema svom putu neovisnosti i samostalnosti, ali da nije bilo Vukovara, to bi se dogodilo kasnije, a ne ranije, pod lošijim, a ne boljim okolnostima. I zato je žrtva tih ljudi golema i neopisiva, poručio je predsjednik Milanović.

Istaknuo je kako je Hrvatska postala država “upravo zahvaljujući takvim ljudima, i ta država je instrument za obranu nacionalnih interesa”.

Hrvatska se obranila goloruka, pod embargom, a Hrvatska vojska oslobodila je svoj teritorij, omogućila da se dogodi Daytonski sporazum i da se sjedne za stol, istaknuo je predsjednik Republike Milanović.

Naglasio je i kako Hrvatska pred sobom ima izazovne i zanimljive godine, “u kojima se moramo držati skupa, neke razlike zanemariti, jer do ove zemlje jedino je nama stalo, i nikome drugome”.

Za prijateljstvo i toleranciju potrebno je dvoje

Govoreći o odnosima sa susjedima Milanović je istaknuo kako je “za prijateljstvo i toleranciju potrebno dvoje”.

VEZANE VIJESTI

“Ako svake godine idem u Jasenovac, u Grubore i Varivode, ne očekujem da se netko tome klanja, ali da bar korektno namigne hrvatskim žrtvama na Ovčari. To bi bio red, a bez toga reda nema Europe, dobrih odnosa ni razumijevanja”, poručio je.

Izaslanik predsjednika Vlade RH državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović kazao je kako je prije 31. godinu Borovo Naselje izgubilo svoga legendarnog zapovjednika, a Hrvatska jednog od svojih heroja Domovinskog rata.

Prošla su tri desetljeća, ali sjećanje na Blagu Zadru i druge hrvatske heroje ne blijedi. Svima nam je i danas potrebna njegova vizija, patriotizam i snaga, rekao je Janović.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Nikola Mažar istaknuo je kako su “na ovome mjestu udareni temelji slobodne i suverene Hrvatske”, a da je Zadro bio jedan od najboljih zapovjednika u Domovinskom ratu.

Zadro nas je naučio da budemo jedni uz i za druge, da zajedno branimo vrijednosti doma, obitelji i domovine, i zato njegujući uspomenu na njega, njegujemo uspomenu na sve one koji su slijedili njegov put, rekao je Mažar.

Obilježavanje je nastavljeno mimohodom do mjesta pogibije Blage Zadre, a predsjednik Milanović je tijekom boravka u Vukovaru posjetio novoobnovljenu zgradu Radničkog doma u Borovu Naselju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.