Milas: Da je u RH 78 posto katolika, bila bi raj na zemlji, a ne korumpirana

Vijesti 22. ruj 202218:49 2 komentara
N1

Teolog i kolumnist Večernjeg lista Dalibor Milas bio je gost Dnevnika N1 i komentirao manji broj katolika na Popisu stanovništva iz 2021. godine.

Rekao je da ga manji broj katolika u Hrvatskoj ne iznenađuje.

VEZANE VIJESTI

“Mislim da nikoga nisu ti podaci iznenadili. Iako je Hrvatska još uvijek dominantno katolička, podaci u zadnjih 20 godina pokazuju da broj katolika kontinutirano pada. Trendovi se uklapaju u cijeloj Europi”, rekao je.

Teolog napominje da broj katolika u većini europskih država pada.

“Mene doista zanima kako će reagirati službeni apologeti i branitelji famoznog predziđa kršćanstva i koju će izliku pronaći. Očito je da je Hrvatska postala dio te pod navodnicima bezbožne Europe, koja uopće nije ni bezbožna nego je samo normalna. Općenito smatrama da se s postocima i brojkama u Hrvatskoj pretjeruje. Pitanje osobne i intimne vjere je empirijski nemjerljivo. Kvantiteta je apsolutno precijenjena. Trebamo razlikovati činjenicu pratkičnog vjernika i nekoga tko se identificira kao katolik, to su dva različita pojma”, rekao je.

Milas kaže da katolika u Hrvatskoj nema 78 posto i da je to činjenica.

“Ako gledamo podatke iz župnih ureda, riječ je o maksimalno 19,5 posto ljudi, praktičnih katolika koji posjećuju nedjeljnu misu. Da u Hrvatskoj živi doslovno 78 posto katolika, onda bi Hrvatska bila raj na zemlji, a ne jedna od najkorumpiranijih država u Europi”, kazao je teolog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.