Milijunska šteta na zgradi Veleučilišta u Karlovcu zbog radova u staroj jezgri

Vijesti 20. ožu 202416:08 0 komentara
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Šteta nastala na zgradi Veleučilišta u Karlovcu za radova na projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa u gradskoj jezgri Zvijezdi procjenjuje se na 1,3 milijuna eura, izvijestio je u srijedu dekan veleučilišta Ivan Štedul.

Riječ je o procjeni statičara Davora Petračića koju je dobio usmeno, a nalaz još čeka. U međuvremenu je stigao nalaz drugog statičara Branka Čordaševa u kojem se detaljno opisuje narav oštećenja, a uočio je znatna konstrukcijska oštećenja vanjskih nosivih zidova u Kraševoj i Banjavčićevoj ulici, kao i stropa prizemlja, odnosno poda prvog kata.

U nalazu se precizira da su nastale okomite i kose pukotine nosivih zidova, pukotine u polukružnim zidanim stropnim svodovima, pukotine u glavnom nosivom zidanom svodu u prizemlju te je ulegnut pod u učionici na prvom katu.

Čordašev napominje da je ugrožena nosivost tog dijela zgrade, pa učionica na prvom katu i kancelarijski prostori u prizemlju nisu sigurni za korištenje.

Čordašev je u nalazu preporučio da se podupre glavni nosivi zidani svod u prizemlju, a u učionici na prvom katu otvori pod radi pregleda stanja i utvrđivanja uzroka ulegnuća.

“Evakuirali smo referadu, jednu predavaonicu i dva kabineta za četiri nastavnika”, kaže Štedul.

Dekan navodi da je unazad 20 godina u tu zgradu uloženo tridesetak milijuna kuna, a zadnje veće ulaganje bilo je 2020. godine, kada je u sklopu projekta “Atrij znanja” uložen 21 milijun kuna.

“Nadamo se da ćemo se obeštetiti posredstvom police osiguranja izvođača radova i da neće biti potrebno nikoga tužiti. Strah me što radovi još nisu gotovi – nadamo se da će proći bolje drugi ugao zgrade na Strossmayerom trgu, a i tom dijelu Banjavčićeve će se još raditi”, rekao je.

Također napominje da je Veleučilištu u Karlovcu otkazana polica osiguranja od potresa zbog nastale štete za komunalnih radova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!