Miljević: Novinari imaju pravo odbiti predaju bilo kojih predmeta koji su vezani za njihov rad

Vijesti 01. velj 202410:25 0 komentara

O Kaznenom zakonu je s našim Tihomirom Ladišićem u Novom danu razgovarao odvjetnik Veljko Miljević.

Upitan što znači uvođenje javnog interesa u kontekstu s izmjenama Kaznenog zakona, Miljević je odgovorio:

“To podrazumijeva promjenu cjelokupnog prijedloga koji je formiran u listopadu. Sada je to jedna situacija koja bi mogla biti apsolutno prihvatljiva, a vidim da ju novinari još ne prihvaćaju. Kog zmija ugrize taj se i guštera boji. Novinari kažu da je to opet neka podvala i zamka.”

“Stotinu novinarama me pitalo mogu li se od njih izuzeti materijali. Na njih se ne primjenjuje odredba o privremenom oduzimanju predmeta. Novinari imaju pravo odbiti predaju bilo kojih predmeta koji su vezani za njihov rad. Važna je i odredba koja kaže da se ne može oduzeti od onih osoba koje imaju pravo nesvjedočenja. I u članku 285 su nabrojane situacije kada se netko može pozvati na pravo nesvjedočenja. Novinari imaju potpuno pravo nesvjedočenja u situacijama kada ih se pita o bilo čemu što pripada njihovom radu, pa i u ovakvim situacijama gdje je on doznao da se nešto provodi”; objasnio je.

No, za zviždače, koji bi takve informacije proslijeđivali do novinara i javnosti, nema zaštite.

“Oni su obične osobe. Kod prvog poziva su u fazi negdje između građanina i osumnjičene osobe”, kazao je dodajući: “Taj čovjek se mora pozvati na javni interes, u interesu zaštite žrtve, obrane i u pretežnom javnom interesu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!