Miljević: Što se nakon godinu dana nadzora može sakriti? Ništa

Vijesti 17. sij 202119:41 1 komentar
veljko miljević
N1

Veljko Miljević, odvjetnik prvooptuženog u aferi Janaf Kreše Peteka, koji je jutros oko 6 i 20 sati nakon četiri mjeseca izašao iz istražnog zatvora u Remetincu, gostovao je u Dnevniku N1 gdje je pojasnio status svog klijenta.

Petekov odvjetnik Veljko Miljević rekao je da ovo možda nije uobičajeno vrijeme za izlazak iz zatvora, no za to postoji razlog.

“U ovom slučaju bilo je po pravilima službe, po zakonu. Kad je Krešo Devčić, sudac istrage, 17. prosinca produljio istražni zatvor Kreši Peteku, svi drugi su tad izašli van, 13 drugih suokrivljenika. Produljen je istražni zatvor samo Peteku, a određeno je da to produljenje traje do 17. siječnja. To je danas. Rješenje suca Devčića postalo je pravomoćno tek prekjučer, u petak. Tad je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo žalbe Uskoka, koji se žalio što istražni zatvor nije produljen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela”, rekao je Miljević.

VEZANE VIJESTI

Komentirajući trenutnu poziciju svog klijenta rekao je da nemaju puno manevra za obranu:

“Spis ima 25.000 listova najmanje. To je ogromna masa materijala, pismeni tragovi o provedenim posebnim dokaznim radnjama koje su se ovdje provodile. One su u pravilu krenule već u rujnu 2019. i trajale su skoro godinu dana. Simultano su bile četiri vrste tih dokaznih radnji – totalno nadgledanje, što bi se reklo. To je sadržaj spisa.

Kad imate primjenu posebnih dokaznih radnji, to smo od Amerikanaca uzeli pred dvadesetak godina, stavite ih pod nadzor i promatrate ih godinu dana, što se tu može sakriti? Ništa. Mogućnosti manevarskog prostora su vrlo male ili gotovo nikakve. Fućka mi se za izjave svjedoka suokrivljenika, je li netko nekoga zvao, nama, Kreši Peteku, niti ga je netko zvao od 17. rujna, kad je porekao sva ova čatiri događaja, da dopunjujemo obranu, niti smo se nudili. U ovom predmetu će odlučivati ono što je pribavljeno zakonitom uporabom posebnih dokaznih radnji koje su se prije zvale mjere kojima se ograničavaju ustavna prava čovjeka i građanina.”

Miljević je otkrio da je podnio dvije ustavne tužbe.

“Kad su uhićeni, sudac istrage nije odredio istražni zatvor po zakonskoj osnovi opasnosti od ponavljanja djela. Nakon toga je Petek podnio zahtjev za ostavkom iz Nadzornog odbora, prenio je dionice na treću osobu, a onda je ishodio mirovinu. Dakle, nema mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. No, za razliku od suca istrage Vijeće je u dva navrata našlo da postoji opasnost. Da nismo prekjučer bili pozvani na drugostupanjsko Vijeće, da nismo mogli prezentirati svoje stavove, pitanje je bi li opet to bilo stavljeno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.