Miljević: Velike gospodarske predmete ne možete postavljati bez tajnih mjera

Vijesti 08. tra 202109:17 > 10:53 0 komentara
N1

Nakon što je u rujnu prošle godine šef Janafa Dragan Kovačević s još dvojicom direktora iz Janafa bio uhićen u akciji policije i USKOK-a zbog primanja mita od poduzetnika Kreše Peteka za pogodovanje kod dobivanja poslova s Janafom, te nakon što je nekoliko mjeseci proveo u istražnom zatvoru, u srijedu su ujutro policajci iz PNUSKOK-a ponovno pokucali na Kovačevićeva vrata s nalozima za pretragu i uhićenje. I ovoga puta optužen je da je u zamjenu za mito pogodovao jednome poduzetniku da dobije poslove s Janafom.

U slučaju s Krešom Petekom se Kovačeviću na teret stavljalo da je od Peteka primio 1,96 milijuna kuna u gotovini, nove USKOK-ove optužbe terete Kovačevića da je mito primio u obliku nekretnina, točnije dva luksuzna stana, u Zagrebu i Splitu, te u vidu drugih darova koje je primao za sebe i članove svoje obitelji. Osim Kovačevića u srijedu su uhićena još trojica.

PROČITAJTE JOŠ

O svemu tome smo u Novom danu govorili s odvjetnikom Kreše Peteka, prvooptuženog u aferi Janaf, Veljkom Miljevićem.

“Nitko nije spomenuo ni u sferi nagađanja da bi to moglo imati veze s njim. Pretraženi su određeni prostori, i očito se traže određeni materijalni dokazi koji bi potvrdili druga saznanja koja su već pronađena.

Uvijek postoji mogućnost dopune u sklopu istrage. Proširenje, za razliku od dopune, koja je kvantitativna, odnosi i na kvalitativno – na djela i osobe koje do tada nisu bile obuhvaćene”, rekao je Miljević.

Brojne su se radnje u vidu mnogobrojnih vještačenja odnosili na period prije proširenja, a potom su se brojne radnje odvijale u cilju identifikacije osoba vezane za taj predmet, istaknuo je.

“Uskok je donio rješenje kako bi sebi olakšao. Ono što se odnosilo na Peteka i Kovačevića vezano za Janaf se razdvojilo na točku jedan koja se odnosi na Kovačevića, Kreše Peteka i ostalih koji su bili obuhvaćeni točkom jedan, do petookrivljenog. Od točaka dva su Gradiška, točka tri – Gorica…

Proširenje istrage bazira se na tajno prikupljenim dokazima. Formalnom otvorenju istrage od 17.09.2020. prethodile su mnoge dugotrajne tajne mjere koje su se provodile godinu dana. Sve mjere polučivale su rezultate, pisani su izvještaji koji su obavezni po zakonu, da bi se vidjelo idu li u pravom pravcu, zbog centralnog pitanja”, rekao je Miljević, i dodao kako sve tajne mjere ulaze u ograničavanje ljudskih sloboda.

“Ako postoji sumnja da su neka djela počinjena, i ne može se drugačije dokazati osim tajnim mjerama, onda se mogu primijeniti te mjere”, rekao je Miljević.

PROČITAJTE JOŠ

Nešto podataka bilo je u mjerama koje su tada trajale, kazao je. U ponovnom pretresu kluba u Slovenskoj moglo se, kaže, pronaći svašta.

“Može se dogoditi da prve pretrage iz rujna nisu otkrile sve što se tamo nalazi. Možda se sumnja da je nešto kasnije došlo u taj prostor. Povod pretrage istog prostora može biti različit”, rekao je Miljević.

On je ranije kazao i kako dijelovi ove istrage podsjećaju na aferu Dnevnice, aferu Spice i predmet o Gradu Zagrebu koji je povezan s Bandićem.

“Spice je bio prvi veliki predmet po novom ZKP-u. Tajne mjere su igrale presudnu ulogu. Velike gospodarske predmete ne možete postavljati bez toga. Te su mjere imale svoje rezultate, ti su razgovori uglavnom smjerokaz za traženje materijalnih dokaza”, rekao je Miljević.

Kazao je kako je sada četvero ljudi privedeno, no da se ne zna hoće li za njih biti tražen istražni zatvor.

“Opasnost djelovanje na svjedoke, uništavanje dokumentacije… Tu uvijek postoji argumentacija za i protiv, a moguće je da se govori i o opasnosti od ponavljala djela”, rekao je Veljko Miljević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.