Milorad Pupovac: ZDS je najsramotniji pozdrav u hrvatskoj povijesti

Vijesti 03. srp 202122:38 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Srpsko narodno vijeće danas je u Donoj Suvaji kod Srba otkrilo spomenik žrtvama ustaškog zločina počinjenog 1. srpnja 1941. godine, a predsjednik SNV-a Milorad Pupovac kazao je kako je "zločin u Donjoj Suvaji, Osredcima i Bubnju bilo jedno veliko zlo, no nažalost ne i jedino u Lici".

“Dana 1. srpnja 1941. godine ustaše su, vođene Maksom Luburićem, surovo mučile i ubile žene, djecu i starije mještane u Donjoj Suvaji. Ovaj spomenik podižemo na osamdesetu godišnjicu, u znak sjećanja na njihove živote i stravični smrtni čas, ali s vjerom u ideju pobjede čovjeka nad mržnjom”, stoji na spomeniku, uz imena i prezimena 290 žrtava.

Kako stoji u priopćenju SNV-a, zločin u Donjoj Suvaji jedan je od prvih masovnih ustaških zločina nad ženama i djecom nakon kojeg je uslijedila kampanja čišćenja Like koja je u konačnici za reakciju imala i podizanje ustanka naroda Like.

“Od 290 imena žrtava upisanih na spomeniku, većina su žene i djeca, a ostali su bili nemoćni i starci. Ovaj zločin počinjen u vremenu od samo dva sata bio je prvi zločin te vrste u nizu zločina koji su mu prethodili (Gudovac, majski zločin u Glina, Veljun) i izdvaja se po tome što je Maks Luburić odlučio napraviti korak više, ne samo ubiti muškarce, već žene i djecu, i to na najgori mogući način, klanjem i masakriranjem. Ovdje su se od 29. lipnja 1941. pa do početak srpnja primjenjivale sve najgore metode, svi najgori postupci viđeni u ratovima, progoni i prisilna preseljenja stanovništva”, istaknuo je Pupovac.

Zločin u Donjoj Suvaji, Osredcima i Bubnju bio je, kako je kazao, “jedno veliko zlo, nažalost ne i jedino u Lici gdje je nastao prvi ustaški logor smrti Jadovno koji je u nepuna dva mjeseca trajanja odnio na desetke tisuća života”.

Pupovac: Donja Suvaja bio je strašan zločin iz mržnje

Pupovac je opetovano izrazio zabrinutost jer Hrvatska “još uvijek ne zna da li da oduzme pravo građanstva, javne i službene upotrebe, ustaškom pozdravu ‘ZDS’ koji predstavlja najsramotniji pozdrav u hrvatskoj povijesti i najsramotniji izraz stremljenja hrvatskog naroda za svojom slobodom”.

“Taj pozdrav niti je bio, niti može biti, a niti jeste išta do simbola mržnje i zločina jer se samo sa strašću mržnje moglo pobiti ovoliko ‘čeljadi’. Ovo nije bila ‘tvornica smrti’ kao kod nekih drugih naroda u II. svjetskom ratu, Donja Suvaja bio je strašan zločin iz mržnje, zločin istrebljenja”, poručio je predsjednik SNV-a.

Pupovac je pohvalio odluku državnog vrha da se ove godine, “kao nikada prije do sada, posveti više pozornosti antifašizmu, kao što se moglo vidjeti u Brezovici, na mjestu okupljanja prvog partizanskog odreda”.

“Svi moraju biti svjesni kako su krv i meso tog pokreta kod nas, za koji se kaže da je bio najveći u Europi, upravo ovdje. Duše ovih žena, djece i staraca, i onih njihovih koji od toga momenta nikada nisu odustali dok se prostor slobode, od 27. srpnja, nije proširio na cijelu tadašnju zemlju, uključujući i Hrvatsku, naš su antifašizam“, ustvrdio je.

Pupovac je prozvao “visokorangirane hrvatske dužnosnike koji ovih dana zločine i zločince u ovome posljednjem ratu, samo zato što su naši dečki, aboliraju na prigodnim svečanostima” pozvavši ih da ne relativiziraju zločin jer “sve nas koji se sjećamo i pamtimo to vrijeđa kao građane ove zemlje”.

Spomenik u Donjoj Suvaji podignut je u okviru programa kulture sjećanja Odjela za kulturu SNV-a, sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. Autor spomenika je David Kabalin, a projekt izgradnje spomenika, u suradnji s mještanima Donje Suvaje, predvodio je urednički tim SNV-a – Milan Radanović, Marija Crnogorac i Aneta Vladimirov, navodi se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare