Anušić o uvođenju vojnog roka: Idući tjedan bismo to trebali imati

Vijesti 09. velj 202415:00 > 15:16 4 komentara
N1

Ministar obrane Ivan Anušić održao je konferenciju za medije nakon svečanog prijema umirovljene brigadire i kapetane bojnog broda te se osvrnuo na potencijalno uvođenje vojnog roka.

“Uskoro ćemo imati tri prijedloga, odnosno, tri scenarija dužine vojnog roka. Idući tjedan bismo to trebali imati. Nakon toga uputit ću to na uvid premijeru i predsjedniku pa s premijerom dogovarati daljnje korake, kako i na koji način, i od kada, provoditi vojni rok”, naglasio je Anušić pa nastavio:

“U ovom trenutku nećemo o trajanju. Nevjerojatno je da javnost više zanima koliko će trajati umjesto kakav mu je smisao. Ove godine ga nećemo stići provoditi jer je potreban ozbiljan infrastrukturni zahvat. To je veliki logistički i financijski projekt. Nije to usputni posao, to je ozbiljan posao i treba ga dobro pripremiti. Kad krene, ne smije biti nikakvih zastoja.”

Tko će morati u vojsku?

“Svi vojni obveznici, a tamo će naučiti vojne vještine. O dužini nećemo licitirati. Iz moje perspektive, tri mjeseca su sasvim dovoljna za usvojiti osnovne vojne vještine. Kako i na koji način će oružane snage predstaviti model, ne mogu govoriti”, rekao je ministar pa pojasnio što su vojne vještine:

“Postoji nešto što se zove baratanje ubojitim sredstvima. Nakon toga postoji i jedan dio koji se odnosi na znanje, taktika, primjenjivanje taktike u određenim situacija, bilo da se radi o obrani, napadu… Postoji i treći dio – fizička priprema. Za to je dovoljno tri mjeseca, čak i ako ste u potpunoj fizičkoj nepripremljenosti. Za taj se period može postići da od nekoga tko ne može pretrčati 50 metara, može otrčati ozbiljniji marš od tridesetak kilometara s opremom i jedno trčanje od 3200 metara. Kad govorimo o onima koji bi išli u obuku, to je oko 17.000 mladića. Zato kažem da to nije posao koji se može napraviti za mjesec dana, to je posao koji treba ozbiljne pripreme. Naravno, mogu se javiti i žene, no obaveza kao takva za njih ne postoji.”

Postoji i priziv savjesti, što znači da osoba koja se na njega pozove, ne mora služiti vojni rok. Zato, tvrdi ministar, treba poraditi na motivaciji. Naravno, za očekivati je otpor ovoj ideji.

“Bit će ga. Imali smo ankete i 73 posto bilo je za, 27 posto nije bilo. Moramo biti svjesni da nije vojni rok samo nešto što usmjerava čovjeka za eventualni budući sukob. Nije njegova svrha samo odlazak u rat nego da se resocijalizira na specifičan i drugačiji način, da se navike koje su loše možda promijeni i prihvati neke druge. Od spavanja na vrijeme, neimanja laptopa uz sebe, puštanja loših navika i prihvaćanja dobrih navika. Ne bih rekao da će ih to odgojiti, ali ta iskustva i pristup će im svakako pomoći za život pred njima. Vojna izobrazba nema alternative, ili je imamo ili je nemamo, civilna zaštita to ne može zamijeniti. U slučaju vojne ugroze, svi muškarci od 18 do određenih godina su vojni obveznici, mogu biti mobilizirani, imali vojnu izobrazbu ili nemaju. S njom će biti svakako lakše”, mišljenja je Anušić.

Na kraju je još jednom spomenuo datum izbora.

“Bit će nekad od petog do devetog mjeseca. Konkretni mjesec ili datum ne znam, tako sam već i rekao”, zaljučio je Ivan Anušić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare