Ministar ispunio obećanje: Počelo je administrativno rasterećenje liječnika

Vijesti 01. srp 202310:23 0 komentara
Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Počelo je administrativno rasterećenje liječnika primarne zdravstvene zaštite kako bi se oni mogli više posvetiti pacijentima, a rasterećenje uključuje liječnike obiteljske medicine, pedijatre i ginekologe, priopćeno je u subotu iz Ministarstva zdravstva..

“Administrativni postupak provjere i odlučivanja o opravdanosti izdanog putnog naloga te zahtjeva osiguranih osoba za naknadu troškova prijevoza preneseni su s liječnika na administrativne službe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO)”, izjavio je ministar Beroš nakon što je Upravno vijeće HZZO-a usvojilo izmjene i dopune Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Ističe da se usvajanje Pravilnika realizira nastavno na usvojeni Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji je pravni temelj za provođenje daljnjih reformskih promjena u zdravstvenom sustavu.

Analizom procesa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Ministarstvo zdravstva i HZZO detektirali su među ostalim i preopterećenost administracijom primarne zdravstvene zaštite. Putni nalozi su tek jedan u nizu koraka usmjeravanja administrativnih poslova prema HZZO-u, naveo je Beroš. U sklopu reformskih mjera, omogućeno je kontrolorima HZZO-a zaključivanje bolovanja.

Predviđeno je i uvođenje administrativne podrške u sklopu novog modela ugovaranja zdravstvene zaštite koji će dodatno pratiti i vrednovati učinkovitost i kvalitetu rada liječnika.

Iz Ministarstva također navode da je za unapređenje primarne zdravstvene zaštite uvedeno niz reformskih mjera – osiguravanje financiranja 922 specijalizacije u vrijednosti 130 milijuna eura, izjednačavanja koeficijenata bolničkih i specijalista u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine.

Također, jačanja koordinacijske uloge doma zdravlja, jačanja infrastrukture, reorganizacije hitne medicinske službe, spajanje saniteta i hitne medicine, sestrinskih savjetovališta za pružanje osnovne skrbi za određene kronične bolesti, uvođenja psihološke i logopedske djelatnosti kao i fizikalne terapije pri domovima zdravlja.

Uskoro kreće Pilot projekt uvođenja onkoloških uputnica

“Navedeno je samo dio reformskih mjera koje nam otvaraju prostor za zaokret prema preventivi koja je jedna od glavnih područja reforme zdravstvenog sustava”, poručio je Beroš.

Uz Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda koji je u tijeku, najavio je da uskoro kreću s Pilot projektom uvođenja onkoloških uputnica i Posebnim programom unaprjeđenja mentalnog zdravlja kojim vraćaju psihologe, psihijatre i ostale specijaliste u domove zdravlja.

“Spomenute preventivne aktivnosti jedne su u nizu iskoraka prema osnaživanju primarne zdravstvene zaštite s jednim ciljem – unaprjeđenje zdravlja svih naših građana”, zaključio je ministar zdravstva Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!