Ministar Malenica otkrio što se Hrvatima uhićenima u Zambiji stavlja na teret

Vijesti 07. velj 202315:53 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je hrvatske državljane koji su ponovno uhićeni u Zambiji.

“U komunikaciji s odvjetnikom smo doznali da im se na teret stavljaju iste optužbe kao prvi put te su ponovno uhićeni. Riječ je o jednoj neobičnoj i čudnoj situaciji”, kazao je ministar Malenica.

Rekao je da je prošli tjedan razgovarao s ministrom pravosuđa u Zambiji. “on mi je jutros poslao poruku da su naši državljani na putu prema aerodromu i da je sud donio odluku da u 48 sati moraju napustiti Zambiji. Što se u konkretnom slučaju dogodilo, nemamo informaciju. Veleposlanik je na putu prema dolje i stupit će u kontakt s našim državljanima.”

“Odvjetnik naših državljana nam je rekao da se radi o našim državljanima. Čitava situacija je čudna”, dodao je ministar Malenica, navodeći da će nastaviti štititi hrvatske državljane.

“Jučer je prekinut postupak i doređeno je da u 48 sati napuste Zambiju i vraćene su im putne isprave. Što se u međuvremenu dogodilo, ne znam u ovom trenutku, ali nastojimo saznati u što kraćem roku i pružiti pomoć našim državljanima”, naveo je Malenica.

Otkrio je i što je s djecom. “Djeca su u sirotištu u Zambiji, a učinit ćemo i napore što se tiče same djece. Državljani se vraćaju gdje su bili, u pritvor. Djeca su hrvatski državljani i u tom smislu ćemo učiniti sve da ih izvučemo iz Zambije, odnosno ne znamo hoće li ostati u Zambiji ili će ih vratiti u Kongo, ne znamo kakav je stav bioloških roditelja tako da je u narednom razdoblju to prioritet, uz brigu za hrvatske državljane.”

Podsjetimo, osmero Hrvata zaustavljeno je u utorak i odvedeno iz zračne luke u Ndoli, iako im je dan ranije određeno da u roku od 48 sati napuste zemlju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare