Ministar Malenica o pravosudnim službenicima: “Činjenica je da su potplaćeni”

Vijesti 05. lip 202316:23 0 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave (MPU) Ivan Malenica izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) kako očekuje da Sindikati podrže sveobuhvatno povećanje plaća.

”To obuhvaća veći dio njihovih zahtjeva. To su povećanje plaće za mlađe pravosudne policajce koji je obuhvaćen i ovim prijedlogom, njima bi plaća rasla oko 15 posto koliko je i Sindikat tražio”, poručio je.

Malenica je s obzirom na dogovore naglasio kako očekuje da Sindikati podrže Vladin prijedlog o povećanju plaća koje će obuhvatiti 90 posto državnih i javnih službenika.

”Nismo htjeli selektivno izdvajati jednu kategoriju državnih službenika, prije svega službenika u pravosuđu” dodao je priznajući da je dio zaposlenih u državnim službama potplaćen.

”Imamo kategoriju službenika koji stvarno imaju male plaće. Ovim povećanjem od 100 eura neto dodatka, njima se 15 posto povećava plaća. To je činjenica da su potplaćeni. Međutim ovo je tek prvi korak, a drugi je zakon o plaćama”, kazao je nadodajući da to zahtijeva određeni proces, ali i strpljenje sindikata.

Štrajk sudskih službenika pokrenut je u ponedjeljak u 7 sati nakon što su suci pretprošle srijede postigli dogovore o povećanju plaća s Ministarstvom uprave i pravosuđa, nakon dvotjednog bijelog štrajka.

Županijski sud u Zagrebu odbio je u ponedjeljak Vladin zahtjev za zabranu štrajka pravosudnih djelatnika zbog većih plaća.

Sud je istaknuo da je štrajk organiziran u skladu s odredbom Zakona o radu i od strane sindikata koji je za to ovlašten i za koji ne treba biti utvrđena reprezentativnost te je nadodao kako ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio nedopušten i nezakonit.

SPPH smatra ponudu Vlade fer i korektnom

Presuda zagrebačkog Županijskog suda o zakonitosti štrajka je nepravomoćna te postoji žalbeni rok i pravo na žalbu, a SDLSN najavljuje štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Sindikat pravosudnih policajaca Hrvatske (SPPH) razmotrit će idućih dana sa članovima sindikata ponudu Ministarstva pravosuđa i uprave (MPU) oko povećanja plaća, izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik SSPH Jelenko Krešo nakon sastanka s resornim ministrom Ivanom Malenicom.

”Dobili smo određene ponude koje ćemo sada razmotriti s našim tijelima i sa članstvom. To je nešto na tragu onoga što je premijer Plenković danas ponudio reprezentativnim sindikatima. Zasad nam se ponuda čini fer i korektna”, kazao je Krešo, dodajući da će SPPH donijeti odluku o ponudi ove srijede ili najkasnije u četvrtak.

Krešo je naglasio i da su u Ministarstvu dobili obećanje o zapošljavanju 100 novih pravosudnih policajaca ove godine, što je ocijenio kao pomak.

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak nakon sastanka sa sindikatima da će od lipnja za 219.000 zaposlenika u državnim i javnim službama rasti plaće od 60 do 100 eura, pri čemu će najviše porasti onima s najmanjim plaćama, do 20 posto, a i regres od 300 eura primijenit će se na sve.

Ova odluka bi se već primjenjivala za plaću u lipnju, a bila bi isplaćena u srpnju, naglasio je.

Ovime će biti obuhvaćeni i pravosudni službenici koji danas štrajkaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!