Ministar o Ahmetoviću: Izjava zastupnika ne može mijenjati međunarodno pravo

Regija 08. srp 202219:10 > 22:47 1 komentar
N1 / Ivan Hrstić

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u izjavi za medije koju je dao u Dubrovniku, gdje se održava 15. međunarodna konferencija Dubrovnik Forum, komentirao je i rezoluciju o BiH koju je danas usvojio njemački Bundestag.

“Ovdje se radi o jednoj neobvezujućoj političkoj izjavi potaknutoj od jednog zastupnika bošnjačkog podrijetla, koja ne odražava službeni stav njemačke s obzirom da je on sadržan u svim našim aktima Europske unije. Ovdje se radi o političkoj izjavi parlamenta jedne zemlje članice, jedne frakcije. Ne mijenja niti strukturu niti ima utjecaja na međunarodno pravo”, poručio je Grlić Radman.

VEZANE VIJESTI

Ministar smatra da je važno sve ono što je sadržano u dokumentu EU, oko čega se hrvatska diplomacija mjesecima angažirala.

“Prije svega to je strateški kompas, gdje su sve zemlje članice EU podržale referencu koja govori o jednakopravnosti tri konstitutivna naroda”, rekao je.

Rezoluciju koju je njemački parlament usvojio hrvatski ministar smatra štetnom.

“Naravno da se ova politička izjava zloupotrebljava. Ne pridonosi dijalogu. BiH treba počivati na dijalogu, Daytonskom sporazumu. Apeliramo i na bošnjačke lidere da ustpostave dijalog s hrvatskim liderima kako bi se prevladali nesporazumi”, rekao je Grlić Radman.

Kazao je kako je interes zastupnika SPD-a Adisa Ahmetovića logičan jer zastupa određene politike koje dolaze iz BiH te je ponovio da to ne odražava službeni stav njemačke Vlade.

“Naš vanjskopolitički odbor uputio je već ranije pismo u kojem je prosvjedovao svojim kolegama u parlamentu da je Hrvatskoj, kao zemlji članici EU i NATO saveza, u interesu stabilna BiH. Ona može biti stabilna zemlja samo ako se provode načela iz Daytonskog sporazuma, koji je temelj moderne BiH”, kazao je Grlić Radman još jednom napomenuvši da se ne može izjavom jednog zastupnika mijenjati međunarodno pravo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare